VIDEO// Frauda bancară: după ce a bătut pasul pe loc timp de 10 ani, examinarea dosarului Gacikevici a ajuns din nou la etapa cercetării materialelor

Anticoruptie.md
19/02/2023
Grigore Gacikevici, pe banca acuzaţilor Foto: CIJM

O nouă ședința întreruptă la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fostului președinte al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici, într-un proces de judecată care durează de aproape 10 ani. La ultima şedinţă, care a avut loc vineri, procurorul a citit rechizitoriul pe un capăt de acuzare în privinţa lui Grigore Gacikevici.

Instanţa a revenit la etapa cercetării materialelor, caracteristică pentru şedinţa preliminară, după ce au fost comasate două cazuri penale în care este învinuit Gacikevici.

Dosarul în care fostul preşedinte de la BEM este învinuit într-un alt epizod s-a aflat în gestiunea lui Aureliu Postică, magistratul fiind suspendat toamna trecută după ce a fost învinuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită. Postică a programat două şedinţe de judecată, ambele fiind amânate. Pe lângă faptul că inculpaţii nu au dat curs citaţiilor, instanţa a constatat că nu a fost desemnat un procuror care să reprezinte acuzarea în proces.

Prima şedinţă de judecată în dosarul lui Gacikevici, care se află în gestiunea judecătoarei Olga Cojocaru, a avut loc la 27 aprilie 2013. De atunci, au fost programate 160 de şedinţe de judecată, dintre care mai mult de jumătate nu au fost lucrative. Motivele amânărilor au fost diferite, cel mai invocat fiind faptul că justiţiabilii nu au dat curs citaţiilor.

În acest timp, magistrata Olga Cojocaru a fost avansată la Curtea de Apel Chişinău, iar când are timp revine la dosarul Gacikevici, restanţă de pe când activa la Judecătoria Chişinău.

Grigore Gacikevici şi presupuşii săi complici nu au pretenţii în legătură cu tergiversarea dosarului, iar avocatul Iurie Tabarcea susţine că apărarea şi clientul său nu poartă nicio vină pentru amânarea şedinţelor.

Olga Cojocaru a refuzat să răspundă la întrebarea privind tergiversarea examinării dosarului.

Fostul președinte al BEM, Grigore Gacikevici, a fost reținut pe 22 mai 2015 într-un dosar penal pornit pe faptul încălcării regulilor de creditare. El era învinuit că a favorizat dobândirea de către doi agenţi economici a unui credit prin înşelăciune, în valoare de peste două milioane de euro. Ulterior, Gacikevici a fost eliberat din arest preventiv de către Olga Cojocaru, dar a fost reţinut în scurt timp, fiind învinuit într-un alt dosar. În total, Grigore Gacikevici s-a aflat în arest preventiv mai bine de doi ani.

În 2017, Gacikevici a fost iarăși reţinut, apoi eliberat. Fostul procuror general, Eduard Harunjen, anunţa, în 2018, că pe numele lui Gacikevici au fost intentate 17 dosare penale.

În mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo anunţa că suma creditelor nerambursate, care figurează în dosarele Gacikevici, este de peste 100.000.000 USD, iar oamenii legii continuă investigaţiile.

Anticoruptie.md a scris că Gacikevici se află în ultimul timp mai mult în Federaţia Rusă, unde a publicat mai multe cărţi de poezie pentru copii. În luna ianuarie a anului trecut, Gacikevici a devenit câștigătorul unui concurs literar.

 

Anticoruptie.md
19/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii