VIDEO // Igor Dodon, cercetat de ANI privind interesele personale și declararea averilor. Rodica Antoci: „Este nevoie de curaj”

Cornelia Cozonac
17/08/2021
Captura

Fostul președinte Igor Dodon este cercetat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) privind controlul averilor. Despre aceasta a confirmat președinta ANI Rodica Antoci, într-un interviu pentru Anticoruptie.md. Deși nu a dat mai multe detalii cu privire la controlul demarat în cazul fostului președinte, șefa ANI recunoaște că este nevoie de curaj din partea inspectorilor de integritate pentru a investiga demnitarii cu poziții influente în cadrul instituțiilor de stat.

În cazul fostului șef de stat Igor Dodon, ANI s-a autosesizat din oficiu, în baza investigațiilor jurnalistice, dar și în baza a mai multor sesizări oficiale parvenite la autoritate. Toate au fost direcționate, în mod aleatoriu, către un inspector de integritate.  „N-o să intru în detalii, pentru că este o procedură de control acum la autoritate în derulare, pentru a nu admite careva imixtiuni sau influențe asupra inspectorului care examinează cazul. Tot ce a fost în presă, în investigațiile jurnalistice, poze, documente au fost transmise către inspectorul de integritate pentru a fi examinate și a se expune. Sper că identificăm mijloacele esențiale pentru a proba și a demonstra aceste probe”, a declarat Rodica Antoci.  

Șefa ANI mai spune că în cazul lui Igor Dodon ar fi trebuit să demareze controale și alte instituții abilitate, întrucât el este funcționar public de mai mult de zece ani. „Subiectul dat al declarării nu este un subiect de patru ani cât a deținut mandatul de președinte de țară, dar este un subiect, un funcționar, care din 2000 a deținut funcții publice în Republica Moldova și urma să fie examinat și în acea perioadă de acele instituții publice abilitate, competente, care au asemenea atribuții de control. Sper sa avem un rezultat în timpul apropiat de la inspectorul de integriate și ei să facă dovada tuturor mijloacelor probante, diligență și curajul necesar”, a declarat Rodica Antoci pentru Anticoruptie.md.

Rodica Antoci a precizat că numele lui Igor Dodon figurează în două dosare, unul fiind inițiat în anul 2020, legat de averea sa, iar altul - pe incompatibilitate de funcții, inițiat la începutul anului 2021. 

Întregul interviu acordat de președinta ANI, Rodica Antoci, va fi publicat pe portalul Anticoruptie.md.   

DOSAR Fostul președinte Igor Dodon, care în prezent, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a fost vizat în ultimii zece ani în mai multe anchete de presă legate de modul de viață al lui și al familiei sale, averea care a crescut considerabil pe măsură ce el a ocupat funcții tot mai suspuse, dar și despre afacerile familiei sale, banii veniți din surse obscure, inclusiv pentru formațiunea politică al cărui lider este, dar și despre dosarele pornite și retrase de procurori legate de finanțările dubioase ale partidului. El și-a etalat de mai multe ori pe pagina sa de Facebook vacanțele cu familia în țări exotice cu destinații scumpe. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că la alegerile locale din 2011, atunci când a candidat pentru fotoliul de primar al Capitalei, Igor Dodon a donat către Partidul Socialiștilor suma de 226.000 de lei, deși a avut venituri în anul precedent de 135.000 de lei.

În 2014, într-o altă anchetă de presă, CIJM scria despre afacerile nedeclarate ale familiei Dodon și implicarea în anumite privatizări dubioase pe când actualul șef al statului deținea funcția de ministru al Economiei. Jurnaliștii constatau că perioada mandatului de deputat 2010-2014, Igor Dodon, care a intrat în 2010 în Parlament ca deputat pe listele Partidului Comuniștilor, părăsindu-l pentru a prelua Partidul Socialiștilor, nu i-a adus lui Dodon doar notorietate, ci și o avere substanțială. În 2009-2010, acesta declara un apartament cu două odăi de 50 m. p. pe str. Calea Orheiului din Chișinău și o mașină, Toyota Land Cruiser, dar în 2013, Dodon și-a schimbat apartamentul pe o casă de locuit în Chișinău, cu două niveluri. Imobilul fiind estimat oficial la 2 mln. de lei, dar valoarea sa de piață, în realitate, era mult mai mare, la acel timp. Tot în 2013, deputatul și-a procurat și o mașină, Toyota Rav 4.

În toamna anului 2016, înainte de alegerile prezidențiale, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris detaliat despre „Banii, afacerile și interesele lui Igor Dodon și alianțele „cruciale” PD-PSRM”. 

La alegerile din 2009 și 2010, când a candidat pe listele Partidului Comuniștilor, Igor Dodon a fost incluc pe Lista neagra, elaborată de Inițiativa Civică Pentru un Parlament Curat, formată din mai multe organizații neguvernamentale, printre care  care și Centrul de Investigații Jurnalistice. El se făcea vinovat de mai multe încălcări ale legii, dar  și de probleme de integritate pe parcursul activității în cadrul Ministerului Economiei, pe care l-a condus în perioada guvernării comuniste. În perioada când era ministru, Dodon și-a stabilit sporuri nemeritate la salariu, constatare făcută ulterior și de Curtea  de Conturi. 

În 2020, ANI a anunțat că înițiat un control al averii și intereselor personale pe președintelui Dodon. La acest control a fost anexată și o sesizare a deputatului Platfomei DA Igor Munteanu în legătură cu un caz de corupere a alegătorilor de către Igor Dodon, care, în cadrul unei vizite la Comrat, ar fi transmis sume bănești unor cetățeni, care au avut de suferit în urma ploilor abundente. Și deputatul PAS Sergiu Litvinenco a solicitat Procuraturii Generale să pornească urmărire penală în cazul președintelui în exercițiu, Igor Dodon, pentru coruperea alegătorilor în campania prezidențială din 2020. „Există indicii clare care denotă că Igor Dodon a folosit resurse adminsitrative și mijloace financiare nedeclarate. Pe ziarele depistate, deși era indicat tirajul de 55.000 de exemplare, de facto, doar în ziua documentării, la locul faptei, au fost depistate peste 100.000 de mii de exemplare. Și asta fără a ține cont de ziarele scoase cu microbuzele din tipografie până la intervievarea martorilor și a poliției”, a spus Litvinenco. Anterior deputatul fracțiunii PAS, Dumitru Alaiba, a înaintat demersuri în adresa Procuraturii Generale și Autorității Naționale de Integritate în care le cerea să efectueze un control al respectării regimului juridic al averii și al conflictelor de interese de către președintele Igor Dodon. În demersurile sale, parlamentarul făcea trimitere la mai multe neconcordanțe din declarațiile de avere ale șefului statului, la imobilul de lux în care locuiește acesta, creditele la preț preferențial pe care le-a contractat Igor Dodon, dar și la opulența pe care o afișează și pe care, potrivit lui, nu și-ar putea-o permite un demnitar onest. Alaiba s-a referit și la câteva investigații jurnalistice care arată că președintele nu a declarat mai multe mijloace de transport, dar și că a avut parte de vacanțe care costă mult peste veniturile oficiale pe care le-a înregistrat.

Pentru ultimii doi ani, conform declarației depusă la CEC, Igor Dodon a raportat venituri din funcția de președinte de țară de circa 548 de mii de lei. După încheierea mandatului, acesta nu a mai avut venituri.

Cornelia Cozonac
17/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii