VIDEO // Întorsătură în dosarul activistului din Trușeni. Soțul consilierei care l-a agresat va fi cercetat penal

Julieta Savițchi
31/05/2019
Anticoruptie.md

Procurorii au decis să îl cerceteze penal pe Vitalie Lupașcu, soțul consilierei din comuna Trușeni, mun. Chișinău, Elena Lupașcu, care l-ar fi agresat pe activistul Sergiu Godoroja în propria gospodărie. Decizia procurorilor i-a fost comunicată activistului în dimineața zilei de vineri, 31 mai, după ce a protestat în fața sediului Oficiului Buiucani al Procuraturii Chișinău.

Bărbatul a decis să protesteze după ce a fost anunțat cu o zi în urmă de poliție că i s-a refuzat investigarea plângerii depuse pe numele lui Lupașcu. Godoroja a fost primit în audiență de un procuror, care i-a comunicat că a fost respinsă propunerea polițiștilor de a nu începe urmărirea penală pe numele lui Lupașcu și că acesta urmează să fie cercetat penal pentru violare de domiciliu cu aplicarea violenței, infracțiune prevăzută de articolul 179, alineatul 2, Codul Penal.

„Nici nu m-am gândit ca un simplu protest ar putea să aibă un asemenea efect. La procuratră se mai află dosarul de omor al mamei mele, care a fost trecut pe linie moartă. Procurorul responsabil de acest caz mi-a dat asigurări că îl va duce la bun sfărșit”, ne-a declarat activistul.

Incidentul cu soțul consilierei locale a avut loc în seara zilei de 5 mai 2019. După spusele activistului, Vitalie Lupașcu, soțul consilierei locale, Elena Lupașcu, a intrat la el în ogradă și i-a cerut pe un ton răspicat să îi lase soția în pace și să își retragă toate cererile de la primărie. „I-am spus că nu am nimic cu soția lui și i-am cerut să iasă din ograda mea. Atunci el m-a luat la pumni. M-a lovit peste față și în cap. Am avut amețeli și am încercat să mă sprijin de un par. După asta, Lupașcu a plecat”, ne-a relatat activistul Godoroja.

Solicitată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, consiliera Elena Lupașcu, soția lui Vitalie Lupașcu, ne-a declarat că soțul ei a fost doar să discute cu Godoroja și nu este adevărat că l-a amenințat și bătut. „Mă filmează cu camera ascunsă, mă insultă public. Dar eu nu am luat nicio decizie de una singură, pur și simplu, am prezidat de câteva ori ședința Comisiei buget și finanțe. Soțul meu i-a cerut doar să își adreseze pretențiile comisiei, și nu față de mine personal. Eu nu am fost în ogradă la Godoroja, dar, din spusele soțului meu, am înțeles că l-a atins întâmplător cu cotul”, ne-a comunicat consiliera.

În replică, activistul ne-a arătat rezultatul expertizei medico-legale, în care demonstrează că i-au fost provocate leziuni neînsemnate. Godoroja spune că incidentul a avut loc după ce a solicitat informații despre cum sunt folosiți banii publici în localitate. Anterior, activistul a publicat o înregistrare video la rubrica „Cetățeanul activ” a portalului Anticoruptie.md, în care trei consilieri din Trușeni fac apel la societatea civilă și mass-media după mai multe tentative de a convoca ședința Comisiei buget și finanțe pentru a afla care sunt alocările bugetare pentru anul 2019.

Julieta Savițchi
31/05/2019

Comentarii