VIDEO // Judecătorul ucrainean, care ar fi ascuns 150.000 de euro în borcane și a luat decizii controversate în timpul Euromaidanului, rămâne la Chișinău

Julieta Savițchi
01/03/2019

Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupţie, va mai petrece la Chișinău cel puțin o lună jumătate. Instanța de judecată urmează să se pronunțe la 17 aprile 2019 în cazul refuzului Președinției de a-i acorda azil politic în Republica Moldova.

Nicolai Ceaus s-a prezentat vineri, 1 martie, la Judecătoria Chișinău, unde urma să se ia o decizie în cazul extrădării sale, însă ședința a fost amânată pentru 15 martie pe motiv că are loc adunarea generală a judecătorilor.

Avocatul ucraineanului, Lilian Balan, susține însă că și următoarea ședință va fi amânată. „Noi am atacat în instanță refuzul Președinției de a acorda azil politic clientului meu. Până nu va fi emisă o decizie definitivă în acest dosar, nu se va putea decide asupra extrădării sale”, a declarat apărătorul.

La rândul său, Ceaus a refuzat să răspundă la întrebări, menționând de fiecare dată că nu comentează nimic.

Judecătorul Ceaus a fost reţinut în martie 2017 la Chişinău după ce s-a predat poliţiei din sectorul Buiucani, mun. Chișinău, recunoscând că a trecut ilegal frontiera. Ulterior, a fost transferat în custodia Procuraturii Anticorupţie, care avea în procedură o cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea magistratului. În același timp, Ceaus a solicitat statut de refugiat politic autorităţilor de la Chişinău.

În seprembrie 2017, Judecătoria Chișinău a pus pe rol dosarul privind extrădarea magistratului ucrainean, însă a amânat ședința pentru că Președinția nu oferise un răspuns la solicitarea sa.

Portalul Anticoruptie.md amintește că, în august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa.

Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane pe care le-a îngropat în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a emis decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, precum şi ale unor oameni de afaceri. 

Julieta Savițchi
01/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii