VIDEO // Judecătorul ucrainean, care ar fi ascuns 150.000 de euro în borcane și a luat decizii controversate în timpul Euromaidanului, rămâne la Chișinău

Julieta Savițchi
01/03/2019

Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupţie, va mai petrece la Chișinău cel puțin o lună jumătate. Instanța de judecată urmează să se pronunțe la 17 aprile 2019 în cazul refuzului Președinției de a-i acorda azil politic în Republica Moldova.

Nicolai Ceaus s-a prezentat vineri, 1 martie, la Judecătoria Chișinău, unde urma să se ia o decizie în cazul extrădării sale, însă ședința a fost amânată pentru 15 martie pe motiv că are loc adunarea generală a judecătorilor.

Avocatul ucraineanului, Lilian Balan, susține însă că și următoarea ședință va fi amânată. „Noi am atacat în instanță refuzul Președinției de a acorda azil politic clientului meu. Până nu va fi emisă o decizie definitivă în acest dosar, nu se va putea decide asupra extrădării sale”, a declarat apărătorul.

La rândul său, Ceaus a refuzat să răspundă la întrebări, menționând de fiecare dată că nu comentează nimic.

Judecătorul Ceaus a fost reţinut în martie 2017 la Chişinău după ce s-a predat poliţiei din sectorul Buiucani, mun. Chișinău, recunoscând că a trecut ilegal frontiera. Ulterior, a fost transferat în custodia Procuraturii Anticorupţie, care avea în procedură o cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea magistratului. În același timp, Ceaus a solicitat statut de refugiat politic autorităţilor de la Chişinău.

În seprembrie 2017, Judecătoria Chișinău a pus pe rol dosarul privind extrădarea magistratului ucrainean, însă a amânat ședința pentru că Președinția nu oferise un răspuns la solicitarea sa.

Portalul Anticoruptie.md amintește că, în august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa.

Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane pe care le-a îngropat în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a emis decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, precum şi ale unor oameni de afaceri. 

Julieta Savițchi
01/03/2019Become a Patron!

TestRapid

Comentarii