VIDEO // Mafia anabolizantelor: membrii unei rețele criminale organizate, plasați în arest preventiv

Crina Dumitriu
11/04/2021
MAI

Cinci membri ai unui grup criminal organizat au fost plasați în arest preventiv pentru termene între 20 și 30 de zile, pentru trafic ilicit de anabolizante în statele CSI.

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP sub conducerea procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au documentat și deconspirat activitatea infracțională a grupului, în perioada septembrie 2020 – martie 2021, iar la începutul lui aprilie, cei cinci au fost reținuți. Bărbații au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Trei dintre aceștia sunt din Chișinău, unul din regiunea transnistreană, iar al cincilea este cetățean al Ucrainei.

Ulterior perioadei de documentare, oamenii legii au purces la percheziții efectuate la domiciliile, automobilele şi garajele membrilor grupului. Astfel, printre cele depistate și ridicate se regăsesc cantități mari de anabolizante, un laborator clandestin de producere şi ambalare a produselor anabolizante, droguri, calculatoare portabile folosite pentru administrarea magazinului de comercializare a anabolizantelor, precum și mijloace băneşti în numerar, provenite din activitatea infracţională, în valoare de zeci de mii de euro și dolari americani. De asemenea, au fost ridicate și automobilele de lux (în valoare de aproximativ cinci milioane de lei), care ar fi fost procurate din mijloace financiare obținute pe cale infracțională, în vederea unei eventuale confiscări speciale.

Potrivit legii penale, infracțiunea de contrabandă comisă de două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 10 de ani, comunică Ministerul Afacerilro Interne. .

Amintimm că în decembrie 2020 Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Vamal au contracarat, la 5 decembrie, o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante, la Postul vamal Palanca, la ieșirea din Republica Moldova spre Ucraina. Produsele au fost depistate în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuțe de înmatriculare ale corpului diplomatic, care aparține Ambasadei Moldovei la Moscova. Potrivit estimărilor, evaluarea lotului se cifrează la peste 8 milioane de lei. În cazul dat s-a constatat implicarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova Andrei Neguță. Diplomatul a fost rechemat, iar pe numele său a fost pornită urmărirea penală. Pe 30 decembrie 2020, fostul ambasador a fost pus sub învinuire în dosarul anabolizantelor. Fostul ambasador susține că este nevinovat și neagă implicarea sa în acest caz. În dosarul contabandei cu anabolizante figurează patru învinuiți.

Crina Dumitriu
11/04/2021

Comentarii