VIDEO// O nouă ședință cu scântei în dosarul Chirtoacă: Fostul primar acuză judecătorul că ar fi părtinitor

Julieta Savițchi
20/06/2019
anticoruptie.md

Ultima ședință de judecată în dosarul parcărilor cu plată, în care este cercetat Dorin Chirtoacă, s-a transformat în scandal, cu acuzații reciproce între magistrați și apărare, după ce președintele completului de judecată,  Alexandru Negru, a refuzat să amâne ședința, așa cum au cerut avocații fostului edil.  

Dorin Chirtoacă s-a prezentat la proces însoțit de unul din cei doi avocați ai săi, Gheorghe Malic, și a cerut amânarea ședinței pe motiv că cel de al doilea avocat, Tatiana Iovu, se află în concediu. Alexandru Negru a declarat că legea îi permite ca să desfășoare ședința în prezența unui singur avocat. În replică, Gheorghe Malic a spus că a fost elaborată o strategie de apărare împreună cu avocata Iovu și nu poate să-și exercite atribuțiile în lipsa ei.

Alexandrul Negru l-a acuzat pe Malic că are un comportament obraznic, iar Malic i-a oferit magistratului explicații la unele prevederi din Codul de Procedură Penală.

Dorin Chirtoacă l-a acuzat pe Negru că continuă să îndeplinească indicațiile lui Plahotniuc și a declarat în instanță că renunță temporat la serviciile lui Gheorghe Malic, astfel instanța de judecată nu poate să desfășoare procesul în lipsa unui apărător. ”Procurorul a fost în concediu fără să anunțe din timp instanța și procesul a fost întrerupt. Iar avocata Iovu a anunțat din timp că pleacă în concediu și oricum continuați în lipsa ei”, s-a revoltat fostul primar.

După încheierea ședinței, procurorul pe caz i-a acuzat pe Malic și Chirtoacă de tergiversarea intenționată a procesului. La rândul lor, apărătorul și clientul său îl acuză pe magistratul Negru că ar îndeplini comenzi politice.

Amintim că Dorin Chirtoacă a fost reținut la 25 mai 2017 pentru trafic de influență în cazul licitațiilor pentru amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău. ElDostul edil susține că nu a comis nicio ilegalitate și că și-a îndeplinit doar atribuțiile de serviciu.

De cealaltă parte, procurorii anticorupție au declarat că Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău.

La rândul său, Grozavu a declarat în cadrul urmăririi penale că 26% din veniturile companiei reprezentau drept „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public–privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13% îi reveneau primarului şi alte 13% şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețki.

Pe 10 noiembrie 2017, Judecătoria Chișinău l-a eliberat pe fostul primar din arest la domiciliu, plasându-l sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi teritoriul municipiului Chișinău. Pe 29 noiembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a anulat interdicția impusă lui Dorin Chirtoacă de a nu părăsi țara.

 

Julieta Savițchi
20/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii