VIDEO// Pe urmele unei investigaţii CIJM. Cum a decurs prima şedinţă de judecată în dosarul lui Ruslan Popov

Julieta Saviţchi
15/07/2022
CIJM

Fostul adjunct al procurorului general, Ruslan Popov, a ajuns vineri pe banca acuzaţilor. Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a început examinarea dosarului penal în care fostul şef de la procuratură este învinuit de îmbogăţire ilicită. Dosarul a fost intentat toamna trecută în urma publicării mai multor anchete ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova.

Alături de Ruslan Popov, pe banca acuzaţilor s-au prezentat soţia sa, acuzatoarea Iulia Popov, dar şi părinţii care ar fi fost atraşi în presupusele scheme ale celor doi, Alexandru Popov şi Pelaghea Oprea.

La prima şedinţă de judecată a lipsit cel de-al cincilea inculpat, un om de afaceri din Chişinău, dar şi Igor Hlopeţchi, unul dintre avocaţii lui Ruslan Popov. Astfel, şedinţa preliminară a fost amânată pentru 22 iulie.

Ruslan Popov este învinuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul ar fi beneficiarul final al unei livezi moderne şi al unui frigider pentru păstrarea fructelor înregistrate pe numele tatălui, un simplu pensionar din satul Mileştii Mici.

Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Reţinut la începutul lui octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu. Fostul procuror a scăpat de măsura preventivă în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în martie 2021 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.

De partea cealaltă, Ruslan Popov pledează nevinovat.

Julieta Saviţchi
15/07/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii