VIDEO // Piramidă financiară la Fălești: 26 de persoane au fost prejudiciate de 6 milioane de lei

Julieta Savițchi
02/11/2018
Anticoruptie.md

Un cuplu din Fălești a ajuns pe banca acuzaților după ce mai multe persoane din acest oraș s-au plâns că au fost deposedate de sume importante de bani. Pătimiții susțin că au depus eforturi considerabile ca dosarul să ajungă în judecată și se tem că cei doi învinuiți vor scăpa nepedepsiți deoarece ar fi protejați de persoane influente din Chișinău. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Natalia Fusa, una dintre părțile vătămate.

Procurorul pe caz, Sergiu Mititelu, ne-a declarat că în dosar figurează 26 de părți vătămate. Valoarea prejudiciului este de peste șase milioane de lei. Omul legii a mai comunicat că banii nu au fost găsiți. Singura acțiune pentru a asigura recuperarea prejudiciului a fost aplicarea sechestrului pe automobilul învinuiților, evaluat la 80.000 de lei.

Procurorul Mititelu a respins acuzațiile părților vătămate potrivit cărora s-ar fi încercat mușamalizarea dosarului. Una dintre părțile vătămate a declarat că numărul celor înșelați de soții Belinschi ar fi de peste o sută de persoane: „Toți angajații de la piață, majoritatea medicilor, profesorilor din Fălești și din Bălți au căzut în plasa lor. Dar mulți nu au depus plângere la poliție deoarece au fost amenințați că nu își vor vedea niciodată banii”.

Natalia Fusa ne-a comunicat că i-a dat Anastasiei Belinschi 500.000 de lei, în mai multe tranșe, bani pe care i-a împrumutat de la apropiații săi. Femeia susține că Anastasia lua banii sub pretextul că poate să îi schimbe în valută străină la un curs convenabil, deoarece are rude la Banca Națională. „Când am înțeles că nu vrea să-mi restituie banii, m-am adresat la poliție, dar s-a făcut tot posibilul ca să nu fie intentat dosar penal. Procuratura din Fălești a emis o ordonanță în acest sens. Am fost nevoiți să ne adresăm la Procuratura Generală, la Centrul Național Anticorupție ca lucrurile să se miște din loc”, a spus femeia. 

„Când a venit poliția să le facă percheziție la domiciliu, fuseseră deja avertizați. Am fost amenințați de învinuiți că nu-mi voi vedea banii dacă voi depune cerere și că nu le este frică deoarece au rude influente în procuratură. Nu se știe ce au făcut cu banii, ei ziceau că îi duc la Chișinău”, a mai declarat victima.

O altă victimă consideră că organele de drept au investigat insuficient cazul. „Nu a fost identificat beneficiarul final, cel care stă în spatele afacerii. De asemenea, nu s-a lucrat pentru a stabili cum au fost cheltuiți banii, dacă au fost procurate imobile etc”, a spus aceasta.

Soții Belinschi au refuzat să facă declarații. Vitalie Șleahtițchi, avocatul lor, a declarat reporterului portalului Anticoruptie.md că, clienții săi pledează nevinovați. „Nu există probe concludente. În calitate de probe au fost anexate la dosar diferite SMS-uri. Veridicitatea probelor trebuia demonstrată. Aici nu poate fi dosar penal. Clienții mei au semnat tuturor recipise pentru banii luați. O parte din bani au fost restituiți. Trebuiau să se adreseze în instanța civilă”, a sugerat apărătorul.

Julieta Savițchi
02/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii