VIDEO / Procuror, sancţionat disciplinar în urma abaterilor constatate într-o investigaţie jurnalistică

Julieta Saviţchi
03/06/2021
Pavel Viniţchi, procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chişinău

Consiliul Superior al Procurororilor (CSP) i-a aplicat procurorului Pavel Viniţchi mustrare aspră pentru abaterile disciplinare comise în investigarea unui presupus traficant de droguri care a făcut dezvăluiri pentru Anticoruptie/md. Totodată, CSP a anulat hotârârea din 30 decembrie 2020 a Colegiului de disciplină şi etică a procurorilor prin care Viniţchi a fost absolvit de acuzaţiile aduse. Pavel Viniţchi, procuror în Procuratura municipiului Chişinău, a fost subiectul mai multor investigaţii jurnalistice ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

În august 2020, Anton Zaharov, învinuit de procurorul Pavel Viniţchi de implicare în trafic de droguri, a făcut declaraţii pentru presă în care l-a acuzat pe ultimul că i-ar fi cerut 15.000 de euro pentru a nu-l plasa în arest preventiv şi că i-a intentat al doilea dosar pentru acelaşi cap de acuzare.

Zaharov a fost reținut la 26 mai 2020, iar a doua zi, Vinițchi a solicitat în instanță mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Peste două zile, Zaharov a fost eliberat de judecătorii de instrucție pe motiv că nu este clar de ce anume se face vinovat acesta în învinuirea adusă. Din declarațiile făcute ulterior de Zaharov pentru presă, Vinițchi s-ar fi apropiat de el și i-ar fi cerut 5.000 de euro pentru a nu contesta decizia, dar l-a refuzat.

Peste două săptămâni, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul lui Vinițchi, însă Zaharov nu a fost reținut. Anton Zaharov susține că i-a sunat singur peste zece zile lui Vinițchi și i-a zis că îi aduce banii. Zaharov a mers în biroul lui Vinițchi de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) și i-ar fi dat acestuia 5.000 de euro, dar ultimul i-ar mai fi cerut alte 10.000.

Drept argument, Zaharov ne-a expediat copiile schimbului de mesaje pe care l-a avut la telefon cu procurorul Pavel Vinițchi înainte de a veni în biroul său. Omul legii îi cere niște înregistrări învinuitului și îi dă asigurări că nimeni nu îl va atinge în pofida faptului că exista un mandat de arestare incontestabil.

După dezvăluirile făcute în presă, Procuratura Generală s-a autosesizat şi a dispus o anchetă de serviciu în privinţa lui Viniţchi, sarcina fiind dată Inspecţiei Procurorilor. La 30 decembrie 2020, Consiliul de Disciplină şi Etică a conchis că nu există abateri disciplinare în acţiunile lui Viniţchi. Decizia însă a fost contestată de către Inspecţia Procurorilor.

Hotârârea CSP nu este definitivă şi este cu drept de atac în instanţa de contencios administrativ.

În privinţa lui Pavel Viniţchi s-a autosesizat şi Autoritatea Naţională de Integritate, după ce portalul Anticoruptie.md a publicat o anchetă despre casa pe care omul legii şi-o construeşte într-o zonă verde de pe malul lacului Ghidighici.

Julieta Saviţchi
03/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii