VIDEO// Şedinţă de judecată în dosarul Stoianoglo: procurorul pe caz, obligat să răspundă la întrebările avocaţilor

Julieta Saviţchi
21/09/2022
Stoianoglo şi Cobzari Foto: CIJM

Procurorul anticorupţie Victor Furtună, care l-a reţinut toamna trecută pe Alexandr Stoianoglo, a fost obligat să răspundă la întrebările părţii apărării în dosarul în care procurorul general suspendat şi fosta şefă de la resurse umane, Maria Cobzari, sunt învinuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Este vorba despre epizodul privind acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem.

În şedinţa de judecată de miercuri, apărătorii lui Stoianoglo şi Cobzari i-au cerut acuzatorului Furtună să ofere explicaţii asupra învinuirilor aduse clienţilor lor, motivând că acestea nu ar fi formulate clar. „Vrem să înţelegem şi noi care sunt învinuirile exacte pentru ca să ştim cum să apărăm”, a declarat unul din avocaţi.

Atât Alexandr Stoianoglo, cât şi Maria Cobzati, pledează nevinovat. „Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când în instanţă ajunge un asemenea dosar. Eu nu am semnat nimic în afară de ordinul de demisie a lui Chitoroagă. Eu l-am invitat şi i-am spus că nu poate să mai activeze. Dumnealui a spus că a înţeles şi a plecat. Mai mult nimic”, a declarat Stoianoglo.

Maria Cobzari a declarat că dosarul respectiv nu este altceva decât un show.

Procurorii pe caz susţin că Nicolae Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică, deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Chitoroagă a fost reținut 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție a pornit cercetările după ce s-a autosesizat în urma unei anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

Ordinul privind demisia lui Chitoroagă a fost semnat de Stoianoglo la 23 ianuarie 2020, în aceeaşi zi când a fost depusă cererea de demisie. Pe lângă acceptarea cererii de demisie a lui Chitoroagă, Stoianoglo a dispus să îi fie acordată şi indemnizaţia unică, prevăzută de Legea cu privire la Procuratură, pentru acuzatorii care părăsesc sistemul.

La data când a fost eliberat din sistem, Nicolae Chitoroagă avea statut de învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Amintim că, la 26 iunie 2019, Nicolae Chitoroagă a demisionat din funcția de șef al PCCOCS, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani, în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc.

Precizăm că acesta este primul dosar intentat pe numele lui Alexandr Stoianoglo, care a ajuns în judecată. În gestiunea Judecătoriei Chişinău se mai află încă un dosar intentat pendru divulgarea secretului corespondenţei private. Alte două dosare, pentru infracţiuni de corupţie şi îmbogăţire ilicită, se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Julieta Saviţchi
21/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii