VIDEO // Șeful Pieței „Curcubeu” rămâne la închisoare. Curtea de Apel pentru a doua oară i-a lăsat neschimbată sentința

Julieta Savițchi
01/10/2019
Foto: CIJM

Serghei Cosovan, ex-directorul Pieței „Curcubeu” din centrul Capitalei, fost membru de partid și sponsor al formațiunii politice Partidul Nostru, râmâne după gratii. Curtea de Apel Chișinău a menținut marți pentru a doua oară sentința de șapte ani cu executare pentru Cosovan, învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, și l-a obligat să restituie victimelor prejudiciul material. Cosovan suferă de o boală hepatică în stadiu final.

Cosovan a fost găsit vinovat că a luat bani de la două femei din Chișinău sub pretextul că le vinde buticuri în Piața „Curcubeu”, pe care a amenajat-o în centrul Chișinăului. Una dintre victime i-a dat 2.500 de euro, iar alta - 5.500 de euro. La 29 noiembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău.

În iunie 2019, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința și a remis dosarul la rejudecare în instanța de apel care a pronunțat aceiași sentință.

Serghei Cosovan a fost încătușat pe data de octombrie 2017 și este deținut în Penitenciarul-spital nr.16, fiind diagnosticat cu ciroză hepatică în fază terminală. Avocații lui Cosovan au solicitat în repetate rânduri eliberarea lui Cosovan sub control judiciar pentru perioada de desfășurare a anchetei, iar în final, s-au adresat la CEDO. La 29 martie, 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat în regim de urgență plângerea lui Serghei Cosovan și a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte în mod prioritar observațiile sale față de plângerea respectivă.

În prezent, în Judecătoria Chișinău mai sunt pe rol încă două dosare penale intentate pe numele lui Cosovan. În unul figurează 18 părți vătămate, care susțin că i-au dat lui Cosovan bani pentru buticuri, iar apoi au fost obligate să-i achite o taxă lunară pentru dreptul de a-și vinde marfa în ele.

Un alt dosar a fost intentat în baza cererii depuse de Nadejda Godoroja, proprietara terenului pe care Cosovan a amenajat piața. Femeia a depus o sesizare pe Harta Corupției, în care afirmă că deține o decizie irevocabilă privind evacuarea pieței de pe proprietatea sa, însă directoarea pieței, Elena Cosovan, soția lui Sergiu Cosovan, nu se conformează deciziei judecătorești.

Julieta Savițchi
01/10/2019

Comentarii