VIDEO // Sergiu Brînza, decanul Facultății de Drept a Universității de Stat, rămâne în arest la domiciliu. Colegii săi nu l-au putut ajuta

Julieta Savițchi
28/11/2018

Intenția de a-l ajuta pe decanul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, Sergiu Brînza, să scape de arest la domiciliu nu s-a soldat cu suces. Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a respins demersul avocatului lui Brînza de a-l elibera din arest la domiciliu sub garanția personală a două personalități din domeniul dreptului.

Pentru eliberarea lui Sergiu Brînza au semnat declarații de garanție Valeria Șterbeț, fosta președintă a Curții Supreme de Justiție și a Colegiului Superior al Magistraturii, și profesorul universitar, doctor habilitat în drept, Boris Negru. Instanța a decis că cererea depusă de avocatul Iurie Tabarcea privind eliberarea lui Brînza din arest este neîntemeiată.

Procurorul responsabil de acest caz, învinuitul și persoanele garante nu au vrut să ofere detalii despre acest subiect. „Am respectat toate prevederile legii”, a declarat Șterbeț.

Sergiu Brînza și avocatul său, Viorel Berliba, au fost reținuți, la 9 octombrie curent, de ofițerii Centrului Național Anticorupție. Conform materialelor cauzei, Viorel Berliba, doctor habilitat în drept, ar fi oferit lui Sergiu Brînza mită din partea a doi doctoranzi ca să le faciliteze susținerea tezelor de doctorat.

Judecătoria Chișinău a eliberat mandat de arestare pe numele lui Brînza pentru 30 de zile în izolator, iar Curtea de Apel Cahul l-a plasat în arest la domiciliu.

La două săptămâni de la reținerea decanului Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, procurorii Anticorupție au reținut-o și pe soția acestuia, Liubov Brînza, magistrată la Curtea de Apel Chișinău, care a fost suspendată.

Julieta Savițchi
28/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii