VIDEO// Soţia ex-deputatului Vladimir Andronachi, învinuită în frauda bancară, a pus pe jar trei magistraţi

Julieta Saviţchi
21/03/2023
CIJM

Soţia ex-deputatului Vladimir Andronachi, Nadejda Andronachi, învinuită de spălare de bani în dosarul fraudei bancare, era cât pe ce să deturneze şedinţa de judecată, programată pentru marţi. Inculpata a întârziat la şedinţă cu 30 de minute, făcând să aştepte completul de judecată format din trei magistraţi, procurorii, grefierii, martorul, dar şi pe cei doi presupuşi complici ai săi.

Iniţial, s-a pus problema amânării şedinţei, însă completul de judecată, la sugestia procurorului a decis să aştepte inculpata pentru a nu tergiversa examinarea dosarului, anterior fiind amânate mai multe şrdinţe.

Ajunsă în sala de şedinţe, Nadejda Andronachi s-a justificat  că a  confundat orarul şedinţelor şi că a aflat despre şedinţa respectivă de la avocat.

Şedinţa de marţi a continuat cu audierea martorului acuzării, o angajată de la Primăria Chişinău. Pentru că timpul rezervat şedinţei a expirat, audierea martorului va continua la următoarea şedinţă, programată pentru începutul lunii viitoare.

Nadejda şi Vladimir Andronachi, precum şi doi presupuşi complici de ai lor, jurista Carolina Andriuţă şi un fost administrator al unei întreprinderi, sunt învinuiţi de spălare de bani de către mai multe grupuri criminale organizate, fiind sustrase aproximativ 32 milioane de lei de la Banca de Economii, sub falsul pretext al unei pretinse investiții efectuate la respectiva instituție financiar-bancară.

Potrivit probatoriului, acțiunile infracționale au culminat la etapa finală a fraudei bancare, în intervalul 24-27 noiembrie 2014. Banii au fost spălați pe parcursul anului 2015. Ulterior, banii au fost integrați în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor state, fiind utilizați în scopuri personale, inclusiv pentru procurarea unui avion.

Procesul de judecată se desfăşoară în lipsa lui Vladimir Andronachi, care se află în arest preventiv. Ceilalţi trei învinuiţi care dau curs citaţiilor pledează nevinovat.


 

Julieta Saviţchi
21/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii