VIDEO // Tehnică pentru dobândire de criptovalută transportată ilegal cu microbuze de colete din Italia

Ilie Gulca
12/05/2022
Dispozitiv electronic de tip ASIC destinat generării criptomonedei. Captură de ecran: PCCOCS

Doi bărbați din Chișinău au ajuns în atenția angajaților Serviciului Vamal și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) după ce s-a constatat că achiziționau ilegal dispozitive electronice de dobândire a criptovalutei din Italia prin microbuzele care transportă colete.

Totul a pornit pe 10 mai curent, când două persoane s-au prezentat la sediul unei companii din Chișinău transportatoare de colete și pasageri, unde au preluat pachete parvenite din Italia.

Acestea însă conțineau dispozitive electronice de tip ASIC destinat generării criptomonedei introdus în Moldova prin contrabandă. Drept urmare, oamenii legii au descins la oficiile persoanelor care au ridicat coletele, la domiciliile și automobilele acestora.

În urma perchezițiilor, au fost depistate și ridicate pentru cercetări tehnică de calcul, dispozitive electronice, plăci video, instalații pentru generarea criptomonedei, părți accesorii (inclusiv blocuri de alimentare) fără acte de proveniență a căror valoare depășește 1.000.000 de lei, precum și telefoane mobile, înscrisuri și mijloace bănești în valute străine care echivalează cu peste 300.000 de lei.

Investigațiile ofițerilor vamali, sub conducerea procurorilor PCCOCS, vizează două persoane – fondatorul unei companii în domeniul tehnologiilor informaționale, precum și persoana responsabilă de comandarea coletelor din Italia introduse în Moldova prin contrabandă în perioada 6-10 mai 2022.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au determinat că, de fapt, activitatea oficială a companiei era mimată prin declararea unui rulaj neînsemnat în raport cu produsele introduse prin contrabandă, aceasta fiind activitatea ei de bază.

Ambii bărbați sunt din Chișinău, au vârsta de puțin peste 45 de ani și nu au antecedente penale. Contactat de reporterul Portalului Anticoruptie.md, Serviciul de presă al PCCOCS a precizat că destinația finală a acestor dispozitive era malul drept al Nistrului.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova au stabilit că, de obicei, destinația finală a dispozitivelor pentru dobândirea de criptovalută este Transnistria unde energia electrică este foarte ieftină.

De asemenea, persoanele din stânga Nistrului care oferă condiții pentru dobândirea de criptomonedă lucrează pe sume de la sute de mii de dolari sau euro în sus.

Ilie Gulca
12/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii