VIDEO// Trei bărbați din Călărași, puși la pământ de oamenii legii. Câte automobile Range Rover au furat din UE

Anticoruptie.md
28/02/2024
Sursa: PCCOCS

Au furat din Uniunea Europeană 11 automobile de model Range Rover, începând cu anul 2022. Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, au reținut trei bărbați din Călărași, în momentul în care se aflau într-un automobil de aceeași marcă. Operațiunea de deconspirare a suspecților a fost posibilă grație colaborării cu autoritățile din Italia.

Automobilele erau sustrase din Italia, Franța și Monaco, iar deconspirarea activității infracționale a acestui grup s-a bazat pe informații operative, dar și pe colaborarea cu autoritățile din Italia. Acum, oamenii legii investighează implicarea acestora și la sustragerea altor automobile decât cele 11 probate.

Aceștia le furau în principal de la aeroporturi. Ulterior, parcau automobilele  în Verona, Italia pentru 1-2 săptămâni, ca să evite deconspirarea furturilor de către poliție. Ulterior, le modificau numărul de identificare al caroseriei (prin ștergere, înlocuire, precum şi prin folosirea documentelor sau mijloacelor de identificare vamală). 

Ca etapă finală, aceștia le vindeau clienților, iar altele le dezmembrau. Piesele introduse în Moldova le înlocuiau cu ale altor automobile de același model, care necesitau reparație, pentru ca mai apoi să le pună în vânzare.

Urmare a perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, un dispozitiv de monitorizare a mașinii („GPS tracker”), precum și două automobile de lux folosite de către bănuiți. Ulterior perchezițiilor, cei trei bărbați cu vârste de 29, 31 și 34 de ani au fost reținuți. În privința a doi din ei, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a fost aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile, iar în privința altuia – arest la domiciliu pentru același termen, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Anticoruptie.md
28/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii