VIDEO// Un bărbat, condamnat la ani grei pentru trafic de persoană, luptă de mai mulți ani ca să-și demonstreze nevinovăția

Julieta Savițchi
20/09/2019

Deținutul Stepan Pascal, condamnat în decembrie 2010 la nouă ani de închisoare pentru trafic de ființe umane, pledează nevinovat și luptă de mai bine de cinci ani pentru a-i atrage la răspundere pe cei care i-ar fi fabricat dosarul. Deși i-au rămas mai puțin de trei luni până la ispășirea pedepsei, deținutul nu renunță la lupta sa și continuă să-și caute dreptatea în instanțe. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției a Portalului Anticorupție.md.

Pascal a fost escortat joi din nou la judecătorul de instrucție. Deținutul a adus cu el un lot impunător de documente care i-ar confirma nevinovăția, însă nu le-a putut prezenta în instanță, deoarece ședința a fost amânată pe motiv că nu s-a prezentat procurorul.

Stepan Pascal susține că deși era încarcerat, a acumulat probe suficiente pentru a-și deminstra nevinovăția. În 2014, a depus primul demers în care a prezentat probe noi pentru inițierea procedurii de revizuire a dosarului, dar fără niciun rezultat. ”Pretinsa infracțiune ar fi fost comisă în 2009. Partea vătămată este de fapt victimă a polițiștilor. Eu am probe că nu sunt vinovat. Am cerut revizuirea, dar de 9 ori au fost emise ordonanțe de refuz. Bine că mai există câte un judecător onest și de trei ori mi-au acceptat demersurile. Dar până la urmă am pierdut lupta cu sistemul”, a declarat deținutul.

Pascal îi acuză pe procurori că nu își îndeplinesc obligațiunile de serviciu: ”Procurorii pur și simplu nu vor să-și facă meseria. Nu ar fi probleme dacă procurorii și-ar îndeplini obligațiunile. Am adresat mai multe plângeri în Procuratura Generală, dar toate au fost remise în Procuratura sectorului Botanica și să fie examinate de aceeași procurori care mi-au fabricat dosarul”.

Precizăm că Stepan Pascal a fost achitat de către prima instanță, însă la 3 decembrie 2010 Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la 9 ani cu executare, iar Curtea Supremă de Justiție a menținut sentința. Pe portalurile instanțelor de judecată se regăsesc mai multe dosare intentate la solicitarea lui Stepan Pascal împotriva acțiunilor pretins ilegale ale organelor de drept.

Julieta Savițchi
20/09/2019

Comentarii