VIDEO// Verdict definitiv în litigiul dintre un activist civic și fosta soție a viceprocurorului general: Dimitrov este vinovat

Julieta Savițchi
29/05/2019

Curtea de Apel Chișinău a menținut amenda de 1.000 de lei aplicată activistului civic Alexei Dimitrov după ce a filmat cum este atacat de avocata Ala Popa, fosta soție a adjunctului procurorului general, Igor Popa, în incinta oficiului central al Judecătoriei Chișinău. Dimitrov a fost găsit vinonat de huliganism.

Instanța de apel a admis argumentele Alei Popa, potrivit cărora dânsa este cea care a fost agresată psihologic și moral, la 11 decembrie 2018, dar și ale polițistului care a întocmit procesul-verbal. Totodată, oamenii legii au respins argumentele invocate de activist.  

Alexei Dimitrov s-a arătat indignat de deciza Curții de Apel. „Nu am cuvinte, e strigător la cer! Eu am solicitat ca dosarul să fie trimis la rejudecare pentru că instanța de fond nu a examinat probele video și a luat decizia în lipsa mea, fără să fiu citat legal. Am fost lovit peste față și amendat. Unde este dreptatea?! Nu îmi rămâne decât să plec și să uit pentru totdeauna de această țară”, și-a exprimat dezamăgirea activistul.

Amintim că incidentul a avut loc la începutul lunii decembrie 2018, în urma unei ședințe de judecată care a examinat plângerea lui Dimitrov împotriva deciziei poliției de a nu-i trage la răspundere pe patronii Restaurantului „Capitoles Park” din Parcul „Valea Trandafirilor”, mun. Chișinău, pentru gălăgia din nopțile de weekend. În înregistrarea video făcută de Alexei Dimitrov se observă cum se îndreaptă Ala Popa către acesta, vorbind la telefon, și îl lovește cu o mapă. Imaginile de mai de parte nu sunt clare. Se aude vocea lui Dimitrov, care încearcă să o oprească pe avocată, iar aceasta îi reproșează că a lovit-o.  

Ala Popa l-a acuzat pe Dimitrov de agresivitate și imixtiune în viața privată. „Eram antrenată într-o discuție privată, iar Dimitrov mă filma pe la spate, îmi filma actele personale. M-a numit urât, mi-a reproșat că apăr interesele Nadejdei Herța. Eu i-am spus să meargă să se spele, căci mirosea urât de la el. Am vrut doar să îi feresc telefonul, căci mi-l băga în ochi. Iar el m-a apucat de mână, m-a lovit peste față, mi-a împrăștiat actele, era foarte agresiv. Este inadmisibil ca un bărbat să lovească o femeie care este și avocată. Am depus plângere și am dat explicații la poliție”, ne-a declarat anterior apărătoarea.

Avocata a mai depus o plângere și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru că a filmat-o și a plasat imaginile în spațiul on-line. Centrul a constatat vina lui Dimitrov și a transmis cazul în judecată cu propunerea de a-l sancționa pe activist.

Amintim că Ala Popa a fost căsătorită cu Igor Popa, viceprocuror general, de care a divorțat oficial în 2016. Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a declarat că i-a surprins pe cei doi în vara anului 2018 în timp ce zburau împreună în vacanță în Antalia.

Activitul Dimitrov crede că atitudinea magistraților ar fi determinată de influența lui Igor Popa în sectorul Justiției.           

Julieta Savițchi
29/05/2019Follow us on Telegram

Comentarii