VIDEO// Vlad Filat vs Igor Popa: câţi bani a cerut ex-premierul de la fostul său avocat pentru acoperirea prejudiciului moral

Julieta Saviţchi
05/12/2022
CIJM

Fostul premier Vlad Filat solicită în instanţă despăgubiri de 100.000 de lei, cu titlu de prejudiciu moral, de la fostul său avocat Igor Popa, pentru dezvăluirile făcute de apărător cu doi ani la un post de televiziune despre averile politicianului şi relaţia cu Vladimir Plahotniuc.

La şedinţa de luni, a opta la număr pe parcursul a doi ani de la începerea procesului, Vlad Filat a venit însoţit de o echipă din trei avocaţi. Înainte ca instanţa să înceapă examinarea cauzei în fond, apărătorii au cerut să fie interzisă înregistrarea video a şedinţei de către jurnalişti. Solicitarea a fost acceptată.

Reclamatul nu a fost prezent la şedinţă, fiind reprezentant de către avocatul Stanislav Ciobanu. „Am un volum mare de muncă şi nu-mi permit să irosesc timpul preţios. Dacă voi pierde procesul în instanţa naţională, îmi voi căuta dreptatea la CEDO”, a declarat pentru Anticoruptie.md Igor Popa.

Şedinţa de judecată a fost amânată pe motiv că a expirat timpul rezervat.

Amintim că ex-premierul Vlad Filat, condamnat anterior la nouă ani de închisoare pentru acțiuni de corupție, a depus o plângere pe numele lui Igor Popa după ce acesta a declarat în seara de 23 septembrie, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV, că fostul său client și Vlad Plahotniuc ar fi în continuare amici, ar deține bani în mai multe conturi în bănci din Europa și de pe continentul african. Apărătorul a mai spus atunci că fostul său client este cercetat penal pentru spălare de bani în Franța și Germania și că deține o vilă de lux la poalele munților Alpi.

Vlad Filat a reacționat la dezvăluirile fostului său avocat și le-a catalogat drept „minciuni”. În afară de sesizarea depusă la Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaţilor fostul premier a mai depus o plângere și la Procuratură, pentru violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată.

Igor Popa a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că decizia Comisiei este ilegală și că va ajunge la CEDO pentru ca să-și facă dreptate. „După mai multe amânări, ședința a avut loc în regim on-line și nici nu au luat în calcul argumentele invocate de mine. Membrii Comisiei care au votat această hotărâre au sfidat nu doar garanțiile procedurale, dar și valorile unui stat de drept”, a precizat avocatul.

Igor Popa a recunoscut că l-a denunțat pe Vlad Filat autorităților din Germania pentru spălare de bani. „Eu dețin licență de avocat german, iar legislația germană obligă avocații să denunțe dacă cunosc despre infracțiunle grave comise de clienții lor. Dacă nu denunțam, riscam să-mi pierd licența din Germania. La noi nu se face deosebire dintre secretul profesional, libertatea de exprimare și obligațiile avocatului”, s-a justificat Igor Popa.

În 2017, baroul de avocați Popa și Asociații l-a acționat în judecată pe Vlad Filat, cerându-i să achite 1,317 milioane de euro, 105 mii de dolari americani și 230 de mii de lei, bani pe care fostul premier i-ar fi datorat pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016 – aprilie 2017.

În noiembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea. Vlad Filat l-a acuzat ulterior pe Igor Popa că acesta ar fi făcut jocul lui Plahotniuc.

În anul 2020, Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Moldova a decis să-i retragă licența fostului apărător al lui Vlad Filat.

Vlad Filat a fost reținut în toamna anului 2015 în baza unui denunț depus de liderul fugar al partidului Șor, Ilan Șor, care a declarat că Filat i-a cerut cadouri valoroase si bani. Ex-premierul a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă și a primit 9 ani de închisoare cu executare. Reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste a permis eliberarea lui Vlad Filat în decembrie 2019.

Centrul de Investigații Jurnalistice a deconspirat în cadrul unei ample anchete de presă cum fostul premier și-a scăpat de confiscare averile puse sub sechestru în dosarul de corupție în care a fost cercetat și condamnat. 


 


 


 

Julieta Saviţchi
05/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii