VIDEO// Vlad Filat vs Igor Popa. Pentru ce solicită 100.000 de lei ex-premierul de la fostul său avocat

Anticoruptie.md
06/03/2023
CIJM

Ex-premierul Vlad Filat susţine că fostul său avocat, Igor Popa, i-a lezat onoarea, demnitatea şi repztaţia profesională în dezvăluirile făcute de acesta la un post de televiziune, în care a afirmat că a fost în complicitate cu Vlad Plahotniuc în frauda bancară, a vândut bunurile aflate sub sechestru, deţine conturi bancare în afara ţării pe numele unor persoane interpuse şi continuă să discute la telefon cu fostul lider al Partidului Democrat. Pentru aceste afirmaţii Filat solicită de la fostul său avocat prejudicii de 100.000 de lei.

În ultima şedinţă de judecată, Cristina Bancu, unul din cei trei avocaţi care ăş reprezintă în instanţă pe fostul premier, a enumerat afirmaţiile făcute de Igor Popa la televiziune, menţionând că reprezintă falsuri calomnioase. „Scopul răspândirii acestor informaţii a fost de a denigra demnitatea şi reputaţia profesională a lui Vlad Filat şi de a manipula direct cetăţenii pentru a-i induce în eroare că Vlad Filat ar fi vinovat de comiterea mai multor infracţiuni grave, inclusiv de aşa numita infracţiune de devalizare a băncilor din Republica Moldova. Au fost făcute acuzaţii false de spălare a banilor, vindere a bunurilor sechestrate, luare de mită, evaziune fiscală, precum şi crearea unui grup criminal organizat, la fel reglementată de codul penal. Aceste declaraţii reprezintă o încălcare flagrantă a Legii cu privire la libertatea de exprimare şi depăşesc orice limită de proporţionalitate stabilită de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat în instanţă avocata lui Filat.

Reclamatul, ca şi Vlad Filat, nu a fost prezent la şedinţă, fiind reprezentant de către avocatul Stanislav Ciobanu. Apărătorul susţine că clientul său a făcut dezvăluiri bazate pe probe despre o persoană care a deşinut o funcţie de înaltă demnitate publică. „Toată societatea cunoaşte cine este Vlad Filat şi de ce a fost acuzat. Sunt condamnările. Dl Popa a prezentat judecăţi de valoare cu substrat factologic. Au fost făcute publice documente, au fost făcute investigaţii jurnalistice. Nu trebuie să se ducă dl Popa să-i demonstreze lui Filat vinovăţia de spălare a banilor. Acest lucru îl face procurorul într-un proces de judecată cu 50 de şedinţe şi la care nu se întâmplă nimic. Filat să-şi apere demnitatea după ce a fost condamnat pentru acţiuni de corupţie? După ce i-a fost retras Ordinul Republicii?”, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md Stanislav Ciobanu.

Amintim că ex-premierul Vlad Filat, condamnat anterior la nouă ani de închisoare pentru acțiuni de corupție, a depus o plângere pe numele lui Igor Popa după ce acesta a declarat în seara de 23 septembrie 2020, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV, că fostul său client și Vlad Plahotniuc ar fi în continuare amici, ar deține bani în mai multe conturi în bănci din Europa și de pe continentul african. Apărătorul a mai spus atunci că fostul său client este cercetat penal pentru spălare de bani în Franța și Germania și că deține o vilă de lux la poalele munților Alpi.

Vlad Filat a reacționat la dezvăluirile fostului său avocat și le-a catalogat drept „minciuni”. În afară de sesizarea depusă la Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaţilor fostul premier a mai depus o plângere și la Procuratură, pentru violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată.

Igor Popa a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că decizia Comisiei este ilegală și că va ajunge la CEDO pentru ca să-și facă dreptate. „După mai multe amânări, ședința a avut loc în regim on-line și nici nu au luat în calcul argumentele invocate de mine. Membrii Comisiei care au votat această hotărâre au sfidat nu doar garanțiile procedurale, dar și valorile unui stat de drept”, a precizat avocatul.

Igor Popa a recunoscut că l-a denunțat pe Vlad Filat autorităților din Germania pentru spălare de bani. „Eu dețin licență de avocat german, iar legislația germană obligă avocații să denunțe dacă cunosc despre infracțiunle grave comise de clienții lor. Dacă nu denunțam, riscam să-mi pierd licența din Germania. La noi nu se face deosebire dintre secretul profesional, libertatea de exprimare și obligațiile avocatului”, s-a justificat Igor Popa.

În 2017, baroul de avocați Popa și Asociații l-a acționat în judecată pe Vlad Filat, cerându-i să achite 1,317 milioane de euro, 105 mii de dolari americani și 230 de mii de lei, bani pe care fostul premier i-ar fi datorat pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016 – aprilie 2017.

În noiembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea. Vlad Filat l-a acuzat ulterior pe Igor Popa că acesta ar fi făcut jocul lui Plahotniuc.

În anul 2020, Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Moldova a decis să-i retragă licența fostului apărător al lui Vlad Filat.

Vlad Filat a fost reținut în toamna anului 2015 în baza unui denunț depus de liderul fugar al partidului Șor, Ilan Șor, care a declarat că Filat i-a cerut cadouri valoroase si bani. Ex-premierul a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă și a primit 9 ani de închisoare cu executare. Reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste a permis eliberarea lui Vlad Filat în decembrie 2019.

Centrul de Investigații Jurnalistice a deconspirat în cadrul unei ample anchete de presă cum fostul premier și-a scăpat de confiscare averile puse sub sechestru în dosarul de corupție în care a fost cercetat și condamnat. 

Anticoruptie.md
06/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii