VIDEO // Zece ani prin judecăţi: Medicul, achitat într-un dosar pornit de fostul procuror Ion Diacov, pe banca acuzaţilor la Curtea de Apel Chişinău

Julieta Saviţchi
04/05/2022
CIJM

Renumitul medic Nicolae Bodrug, doctor habilitat în medicină, contină să bată pragul instanţelor după ce a fost achitat pentru escrocherie în dosarul pornit acum zece ani printr-o ordonanţă semnată de fostul procuror-şef al municipiului Chişinău. Dosarul a ajuns în gestiunea Curţii de Apel Chişinău, care a amânat cu mai bine de patru luni şedinţa de judecată programată pentru marţi.

La şedinţa de marţi s-a prezentat Nicolae Bodrug, avocatul său şi procurorul pe caz. Nu au dat curs citaţiei pretinsa parte vătămată, omul de afaceri Nicolae Madan, şi apărătorul său, din care cauză şedinţa a fost amânată.

Nicolae Bodrug a fost achitat în decembrie 2021, însă procurorii au contestat sentinţa în instanţa ierarhic superioară.

Ion Diacov este bănuit într-un dosar penal intentat pentru exces de putere. Fostului şef de la Procuratura municipiului Chişinău i se incriminează că i-a intentat lui Bodrug în 2012 un dosar penal pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. În dosarul respectiv mai este bănuit şi procurorul Pavel Viniţchi, un fost subaltern al lui Ion Diacov.

Nicolae Bodrug a declarat anterior pentru portalul Anticoruptie.md că a fost persecutat şi torturat psihologic de procurorul Pavel Viniţchi, care l-a obligat să înregistreze casa din Chişinău pe un pretins creditor.

Bărbatul ne-a povestit că, la începutul lunii mai 2012, a fost invitat la procuratură de Pavel Viniţchi, care i-a comunicat că are ordin de la Valeriu Zubco, procurorul general din perioada respectivă, ca să-l reţină.

Viniţchi i-ar fi invocat o pretinsă datorie de 19.000 de lei către preşedintele companiei de construcţii, Basconlux, Nicolae Madan.

„Nu am luat niciun ban. Dimpotrivă, procurorii au scos din mine cât au putut. Mi-a arătat copiile a două recipise care nu erau scrise de mine, dar cu semnătura mea. Pe urmă, Viniţchi m-a şantajat atât pe mine, cât şi pe membrii familiei mele să scriu casa pe Madan. Zicea că dacă nu vreau să putrezesc în puşcărie, să scriu casa după el”, îşi aminteşte medicul.

Nicolae Bodrug a mai declarat că pentru a-l determina să-i cedeze imobilul şefului de la Basconlux, procurorul Viniţchi îl escorta la judecată, deşi nu aveau loc şedinţe, ţinându-l toată ziua fără apă şi mâncare. Mai mult, fiind încarcerat în Penitenciarul nr. 13, a fost plasat într-o celulă cu interlopi care îl matratau fizic şi psihic: „Mi-au dat lecţii de pucăriaş”.

Ion Diacov a venit în repetate rânduri în apărarea fostului său subaltern, menţionând de fiecare dată că este un procuror profesionist şi onest, dar este supus atacurilor din partea traficanţilor de droguri.

Solicitat de reporterii Antcorupţie.md, Ion Diacov a declarat că nu îl cunoaşte pe Nicolae Bodrug, nu l-a văzut şi nici nu are nimic cu el.

„Acest material a venit de la Zubco şi a ajuns la adjunctul meu, Vladimir Lupu. Dar pentru că eu eram şef la Procuratura municipală, materialul a ajuns şi pe masa mea. Ulterior, Vladimir Lupu i-a repartizat materialul lui Viniţchi, iar acesta peste o lună a întocmit ordonanţa de pornire a dosarului penal. În perioada respectivă legea prevedea ca ordonanţele de intentare a dosarelor penale urmau să fie semnate doar de procurorul-şef. Semnam mii astfel de ordonanţe. Ulterior, legea s-a schimbat. Nu ştiu ce a făcut Viniţchi. Nu am văzut dosarul”, ne-a declarat Ivan Diacov.

Julieta Saviţchi
04/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii