VIDEO / DOC // Scandal în avocatură: Mai mulți apărători reclamă că unul dintre membrii Comisiei de Etică și Disciplină a fost condamnat penal pentru corupție

Julieta Savițchi
12/06/2019
CIJM

Mai mulți avocați sunt nemulțumiți de faptul că unul dintre membrii Comisiei de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților are antecedente penale. Este vorba de Ion Malanciuc, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte de corupție și escrocherie. Cazul a ieșit la iveală, săptămâna trecută, în cadrul adunării Baroului de avocați de pe lângă Curtea de Apel Chișinău. 

Avocatul Igor Hlopețchi a prezentat colegilor de breaslă copia sentinței prin care Malanciuc a fost condamnat în 1981 la cinci ani cu executare. Documentul arată că acesta în perioada respectivă era jurist la o întreprindere și a luat 1500 de ruble de la o persoană în schimbul promisiunii că va determina un judecător să îi dea câștig de cauză. În perioada respectvă, salariul mediu era de 100 de ruble pe lună.

În sentință, în calitate de martor, apare și numele avocatului Gheorghe Amihalachioaie, care s-a aflat timp de aproape 20 de ani la conducerea breslei avocaților. Hlopețchi a prezentat și un răspuns al Procuraturii Generale, în care se arată că Ion Malanciuc nu a depus cerere ca să fie reabilitat. 

Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, Igor Hlopețchi a declarat că a decis să facă public documentul, după ce Malanciuc l-ar fi amenințat că, de pe poziția pe care o ocupă, ar putea să-i creeze probleme. „S-a întâmplat chiar în cadrul ședinței de judecată. Există înregistrarea audio de la proces. M-a intimidat și mi-a cerut să-mi trădez clientul și să-i permit să câștige un dosar civil”, ne-a declarat apărătorul.

Ion Malanciuc recunoaște condamnarea, însă îl acuză pe Hlopețchi de răfuială personală. „Este o pată neagră în biografia mea, o greșeală din tinerețe. Eu mi-am ispășit pedeapsa. Am stat 22 de luni după gratii. Sunt în avocatură din 1993, sunt veteran al avocaturii și nu mi s-a reproșat nimic pe parcursul activiității mele. Conducerea Uniunii Avocaților știe despre condamnarea mea, dosarul a fost verificat minuțios de mai multe ori”, a spus Malanciuc. 

„Sunt în relații ostile cu Hlopețchi. El a avut un comportament obraznic în cadrul ședinței de judecată și eu l-am atenționat. Dar scandalul are rădăcini mai adânci. E vorba de tatăl său, pe care îl cheamă tot Igor Hlopețchi, este șef adjunct al Inspectoratului de Poliție din sectorul Centru al municipiului Chișinău. El a estorcat 30.000 de euro de la o avocată. Din această cauză avocatul Hlopețchi s-a răzbunat și m-a umilit public”, a mai declarat el.

Ion Malanciuc a mai adăugat că îl va ataca în instanță pe Igor Hlopețchi pentru difuzarea datelor cu caracter personal. „De unde a luat el sentința? M-am adresat la Emanoil Ploșniță, președinte al Uniunii Avocaților, să îmi permită accesul la dosarul personal în care era și copia sentinței, dar s-a constatat că dosarul a dispărut”, a adăugat apărătorul.

Solicitat de CIJM, Emanoil Ploșniță a refuzat să ne ofere declarații. „Nu știu despre niciun scandal. Adresați în scris întrebările și am să vă răspund în termenul prevăzut de lege”, a punctat Ploșniță.

Și Nina Lozan, fostă președintă a Uniunii Avocaților, a declarat că nu a știut despre condamnarea lui Malanciuc. „Atâta timp cât persistă incertitudine în privința reabilitării lui Malanciuc, consider că Dumnealui ar trebui să își suspende activitatea de membru al Comisiei de Etică și Disciplină”, a opinat Lozan.

Articolul 10 din Legea cu privire la avocatură stipulează că „persoana care a depus cerere de eliberare a licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat nu se consideră persoană cu reputaţie ireproşabilă şi cererea ei nu se admite în cazul în care a fost condamnată anterior pentru infracţiuni grave, deosebit de grave, excepţional de grave săvârşite cu intenţie, chiar dacă au fost stinse antecedentele penale sau nu au fost stinse antecedentele penale pentru comiterea altor infracţiuni”.

Julieta Savițchi
12/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii