VIDEO//Dosarul mitei de 200.000 de euro pentru procurori. Curtea de Apel Cahul a mai spulberat o speranţă a procurorilor incriminaţi

Julieta Saviţchi
26/10/2021

Curtea de Apel Cahul a respins, marţi, contestaţia foştilor procurori din Chişinău, Evgheni Tifoi şi Roman Clim, privind legalitatea măsurilor de investigaţie întreprinse de procurorii anticorupţie în dosarul mitei de 200.000 de euro. Instanţa şi-a argumentat decizia că recursul a fost depus tardiv.

Dosarul intentat pe numele lui Tifoi şi Clim se află pe rol la Judecătoria Chişinău. Dacă instanţa de apel ar fi admis cererea celor doi foşti procurori, acuzarea ar fi fost lipsită de o probă importantă în dosar.

Omul de afaceri Anatol Braşoveanu, parte vătămată în dosarul în care sunt a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că cei doi foşti procurori ar fi încercat să scape astfel de răspundere penală. „În această înregistrare ei confirmă că le-am dat mită şi că au fost dirijaţi de fostul lor şef, Ruslan Popov. Se aude cum eu îi întreb de ce nu rezolvă problema sau nu au putut împărţi banii pe care i-am dat. Iar ei mi-au dat asigurări că banii i-au împărţit. Am cerut stramutarea examinării acestei cereri la o altă curte de apel, deoarece tatăl lui Clim este judecător în Curtea de Apel Chişinău”, ne-a declarat Braşoveanu.

Roman Clim și Evgheni Tifoi au fost reținuți în 2018, împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigații din cadrul Direcției nr. 3 a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), precum şi un șef adjunct de direcție din cadrul INI.

În 2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii firmei 70.000 de euro și 6.000 de dolari SUA după ce ar fi extorcat 200.000 de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să îi elibereze din arest, să le înceteze dosarul de evaziune fiscală şi să îi scoată pe cei trei afaceriști de sub urmărire penală.

După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu polițiștii au aranjat eliberarea celor trei oameni de afaceri din așa-zisul arest preventiv”, „sub control judiciar”, şi le-au returnat o parte din bunuri, inclusiv un autoturism de model BMW X5 şi unele acte ridicate în timpul percheziției.

Ulterior, în urma faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.

În 2018, la demersul procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor i-a suspendat pe cei doi procurori din funcție până la adoptarea definitivă a hotărârii în dosarul în care sunt vizați.

De asemenea, pentru a asigura repararea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, precum și pentru a garanta executarea pedepsei, Procuratura Anticorupție a instituit sechestre pe patru bunuri mobile și patru bunuri imobile ale inculpaților.

Procurorii Tifoi şi Clim pledează nevinovaţi şi susţin că dosarul le-a fost fabricat. „Procurorul Ivanov mi-a falsificat dosarul şi voi demonstra acest lucru în instanţă”, ne-a declarat unul din inculpaţi.

Precizăm că, la etapa urmăririi penale, Tifoi şi Clim şi-au recunoscut vina. Situaţia s-a schimbat după ce Ruslan Popov a ajuns procuror general adjunct. Cei doi inculpaţi au scris un denunţ pe numele procurorului anticorupție Mihai Ivanov, precum și a doi ofițeri din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru că ar fi făcut presiuni psihologice asupra lor ca să își recunoască vina.  În baza acestui denunţ, pe numele lui Ivanov a fost pornit un disar penal.

Procurorul Ivanov a declarat anterior pentru portalul Anticoruptie.md că dosarul respectiv ar fi fost comandat de Ruslan Popov, actualmente adjunct al procurorului general, pentru a-i absolvi de pedeapsă pe foștii săi subalterni și, în acest mod, pentru a respinge suspiciunile de corupție în privința sa. „Nu am comis nicio ilegalitate, mi-am îndeplinit onest munca, nu am de ce să mă tem”, ne-a spus Ivanov.

Ruslan Popov a respins acuzaţiile privind implicarea sa în acest caz.

Cu câteva zile înainte de a fi înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari l-a informat oficial pe Stoianoglo despre presupusa implicare a lui Ruslan Popov în dosarul mitei de 200 de mii de euro. Morari i-a comunicat procurorului general că pe parcursul desfășurării investigațiilor s-a constatat că Tifoi și Clim ar fi purtat în ziua estorcării mitei, una de duminică, mai multe discuții la telefon cu Ruslan Popov, iar unul dintre ei chiar s-a deplasat la Mileștii Mici, unde locuiește Popov.

În decembrie 2018, a fost condamnat primul învinuit în dosarul respectiv. Valentin Samoil, fost șef-adjunct de direcție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și-a recunoscut vina și s-a ales cu o amendă de 90 de mii de lei pentru trafic de influență. În 2019, după ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, a fost condamnat și Octavian Busuioc.

Ofițerul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana a fost scos, în 2018, de sub urmărire penală. Aceasta s-a întâmplat din cauza că nu au fost acumulate probe privind implicarea acestuia în comiterea infracțiunii de corupere.


 

Julieta Saviţchi
26/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii