Viitor sumbru pentru partidul Șor. Litvinenco: „Lichidarea formațiunii depinde de sentința din dosarul finanțării ilegale”

Anticoruptie.md
27/10/2022
Sursa: CIJM

Includerea liderului fugar Ilan Șor în lista cu sancțiuni Global Magnitski Act ar putea determina autoritățile din Israel să aplice o procedură mai rapidă de extrădare a acestuia. Opinia a fost exprimată de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a mai declarat că radierea partidului Șor depinde de bilanțul cauzei penale privind finanțarea ilegală a formațiunii.

Inițiativa de radiere a Partidului Șor din lista formațiunilor politice va fi analizată încă o data. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că introducerea lui Ilan Șor, a soției sale și a partidului Șor în lista cu sancțiuni aplicate de SUA, este un argument serios pentru ca autoritățile din Israel să grăbească extrădarea politicianului fugar.

„Urmează a fi analizat încă o dată dacă Partidul Șor va fi scos în afara legii, prin prisma prevederilor care țin de declararea neconstituționalității unor partide politice. Eu am spus anterior că un partid politic poate fi lichidat în situația în care este demonstrată ilegalitatea finanțării acestui partid printr-un proces penal soldat cu o sentință de condamnare”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Statele Unite au aplicat o serie de sancțiuni  fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, lui Ilan Șor, soției acestuia, interpreta Jasmin, dar și Partidului Șor.

Cei doi politicieni s-ar afla în Cipru și, respectiv, în Israel și au de acum încolo interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Totodată, bunurile acestora, aflate pe teritoriul American, vor fi blocate. Mai mult, documentul arată că Ilan Șor ar fi implicat în acte de corupție și complicitate în procese de influență a Federației Ruse în politica internă a Republicii Moldova.

Anticoruptie.md
27/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii