Viorel Morari pledează nevinovat. Ce spun avocatul și procurorii

Julieta Savițchi
11/01/2020

Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, reținut vineri pentru 72 de ore, pledează nevinovat, iar procurorul pe caz intenționează să ceară în instanță mandat de arestare.

Vasile Foltea, avocutul lui Viorel Morari, ne-a comunicat că nu l-a asistat pe clientul său la reținere și în timpul audierilor în calitate de bănuit, acestuia fiindu-i impus un avocat din oficiu.

Apărătorul a respins informațiile apărute în mai multe instituții media, cu referință la procurorul general, Alexandru Stoianoglo, că fostului șef al Procuraturii Anticorupție i-ar fi fost înaintată vineri și învinuirea. „Poate că Dl Stoianoglo a avut în vedere ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit sau jurnaliștii nu au înțeles corect. Din discuția avută cu clientul meu, am înțeles că nu i-a fost înaintată învinuirea. Nici eu nu am văzut-o și nu pot să mă expun deocamdată asupra acuzațiilor care i se aduc”, ne-a declarat apărătorul.

Întrebat despre intenția Procuraturii Generale de a cere aplicarea arestului preventiv în privința lui Morari, Vasile Foltea a declarat că procurorul pe caz urmează mai întâi să demonstreze în instanță temeiul aplicării arestului. „Ei pot să ceară arestul, dar instanța va decide dacă există pericolul ca învinuitul să împiedice urmărirea penală, dacă există o bănuială rezonabilă sau este vorba de o răfuială politică”, a punctat avocatul.

Procuratura Generală a emis sâmbătă un comunicat de presă, în care informează că dosarul penal pe numele lui Viorel Morari a fost pornit la 26 decembrie 2019, de către procurorul general, în temeiul a două acte de sesizare înregistrate la Procuratura Generală.

În comunicat se mai arată că lui Morari i se incriminează articolul 327 alin.(2) lit.b) şi b1), abuzul de serviciu, şi articolului 332 alin.(2) lit.b), falsul în acte publice. „Astăzi, 11 ianuarie 2020, este programată punerea lui Viorel Morari sub învinuire, audierea lui în această calitate procesuală, precum şi soluţionarea chestiunilor privind suspendarea lui din funcţia de procuror şi aplicarea în privinţa lui a măsurii preventive”, se precizează în document.

Dosarul penal i-a fost intentat lui Viorel Morari pentru faptul că în martie 2017 ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară, furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

În comunicat se mai arată că Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi nu cooperează cu ancheta. Totodată, acesta ar fi adus adus în cadrul acţiunilor de urmărire penală ameninţări procurorului pe caz, fapte ce „urmează a fi examinate în ordinea legală”.

Amintim că procuror pe caz este Vladislav Căruceru, care până nu demult a fost vizat într-un dosar penal gestionat de Procuratura Anticorupție.

Julieta Savițchi
11/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii