Viorel Moșneaga pleacă din funcția de director al Agenției Achiziții Publice

Anticoruptie.md
21/03/2016
Viorel Moșneaga. Foto: CIJM

Viorel Moșneaga, despre care Centrul de Investigații Jurnalistice și Ziarul de Gardă au scris recent într-o anchetă comună, pleacă din funcția de director al Agenției Achiziții Publice (AAP). Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Ghenadie Grib, directorul adjunct al AAP. 

"Este vorba despre o cerere de transfer la o altă instituţie. În scurt timp urmează să se decidă la care", ne-a spus Viorel Moșneaga.

Funcționarul a venit la Agenție pe 21 noiembrie 2013, în calitate de director adjunct, după ce, în 2003-2013, a activat tot în domeniul Achizițiilor, la Direcția finanțele economiei naționale, cheltuieli capitale și achiziții publice din cadrul Ministerului Finanțelor. Un an și jumătate mai târziu, pe 10 martie 2015, a devenit director interimar, iar la 21 aprilie 2015 - director cu drepturi depline al acestei instituții.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris, în ianuarie 2016, un articol care a scos la iveală că Aldos Grup SRL, firmă fondată de sora șefului AAP, a câștigat, doar în ultimii doi ani, licitații publice în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Cele mai bănoase tendere adjudecate de această firmă au fost contestate de către concurenți. În majoritatea cazurilor însă reprezentanții Agenției au respins pretențiile agenților economici. În cadrul investigației, Viorel Moșneaga a declarat că nu cunoaște detalii despre firma Aldos Grup care aparținea surorii sale. Acesta a negat că ar fi influențat în vreun fel soluționarea contestațiilor depuse de firmele care nu au câștigat licitații în favoarea Aldos Grup.

În urma publicării investigației, Centrul Național Anticorupție (CNA) s-a autosesizat şi a demarat mai multe verificări în privința lui Viorel Moșneaga. Șeful de la Achiziții a scăpat însă de dosar penal, deoarece ofițerii de urmărire penală nu ar fi reușit să demonstreze că Viorel Moșneaga ar fi influențat în vreun fel semnarea contractelor între firma surorii sale și autoritățile contractante.

Anticoruptie.md
21/03/2016

Comentarii