Vladimir Molojen, ex-ministru care a îmbogățit firma familiei sale pe vremea când deținea funcții publice, a fost achitat și de Curtea de Apel Chișinău

Anticoruptie.md
05/12/2016
Vladimir Molojen (dreapta), alături de traducător, la o ședință a primei instanțe. Foto: CIJM

Vladimir Molojen, fost ministru al Dezvoltării Informaționale pe timpul guvernării comuniste, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel Chișinău. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei sectorului Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la decizia primei instanțe, scrie portalul Moldovacurata.md.

Procurorul Anticorupție care a reprezentat acuzarea în prima instanță, Mihai Ivanov, a cerut o condamnare de șase ani de închisoare pentru Vladimir Molojen, care a fost cercetat pentru abuz de putere și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave. Tot pe banca acuzaților în acest dosar au apărut și doi foști subalterni ai lui Molojen, Anatolie Gumeniuc, învinuit de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, și Valeriu Goncearov, învinuit de exces de putere, soldat cu urmări grave. Toți trei s-au declarat nevinovați atât în prima instanță, cât și la Curtea de Apel. 

Potrivit unei anchete anterioare a Centrului de Investigații Jurnalistice, urmărirea penală a durat un an și jumătate, apoi, timp de patru ani, cauza s-a aflat în instanța de fond. Vladimir Molojen a fost ministru al Dezvoltării Informaționale în Guvernul Tarlev 2, între anii 2005-2008. Apoi a preluat conducerea Întreprinderii Registru, care este subordonată acestui minister. În 2010, după ce comuniştii au pierdut puterea și s-a format un nou guvern din partide pro-europene, Molojen a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave. El a fost învinuit de faptul că a încheiat, din numele Întreprinderii de Stat Registru, contracte de publicitate cu firma fiului și soției sale, Altent-Com, chiar dacă acestea nu erau necesare, întrucât Registru și așa este monopolistă în domeniul perfectării actelor de identitate.

 

Anticoruptie.md
05/12/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii