Vladimir Plahotniuc a rămas fără 11 milioane de lei. Unde au ajuns banii

Anticoruptie.md
15/09/2021
Foto: moldova.org

Mijloace în valoare de 10.800.000 lei, care se aflau pe conturile bancare ale unei societăți comerciale,atribuite fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc,  au fost transferate pe conturile trezoreriale ale statului.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a dat asigurări că transferarea mijloacelor bănești în custodia statului va permite conservarea valorii precum și integritatea acestora, sporind transparența în procesul de recuperare a mijloacelor bănești, sustrase de BC Banca de Economii SA, BC Banca Socială SA și BC Unibank SA.

„Până în prezent, ARBI a sechestrat bunuri în valoare de peste trei miliarde de lei,  în cadrul dosarelor penale sub denumirea generică frauda bancară. La această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate echivalentul a 75.457.593,88 lei, care au fost sechestrate de ARBI și organele de drept din țară. Procesul de recuperare a acestora va fi finalizat odată cu emiterea unor decizii de confiscare de către instanțele judecătorești”, se menţioneză într-un comunicat al Centrului Naţional Anticorupţie.

În 2020, pe numele lui Plahotniuc au fost înaintate învinuri noi privind implicarea sa în frauda bancară. Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că beneficiarul principal al fraudei bancare ar fi fostul președinte PD. Stoianoglo preciza că, pe lângă cele trei grupuri de interese despre care se știe că ar fi beneficiat din frauda bancară, Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat, procurorii au stabilit că mai există un grup de influență – grupul Planotniuc, „despre care, oficial, nicăieri nu se menționa”.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris într-o anchetă din 2020 că Vlad Plahotniuc și-a planificat fuga din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Un document exclusiv obținut de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) demonstrează că fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și-a pregătit din timp ieșirea din scena politică moldovenească și exit-ul, împreună cu toată familia sa, în Occident. 

Fostul președinte Igor Dodon și fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, vor fi cercetați penal în dosarul privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008. Această afacere a fost deconspirată într-o investigație jurnalistică a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice. Despre acesta a comunicat pentru Anticoruptie.md expertul Sergiu Tofilat, unul dintre experții care au făcut demersurile necesare către procurori pentru a demara urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după retragerea PDM de la guvernare. În octombrie 2019, Procuratura Generală a anunţat că pe numele oligarhului au fost pornite două dosare penale şi a fost dat în urmărire generală.

Anticoruptie.md
15/09/2021Become a Patron!

Comentarii