Alegeri prezidențiale // Ce măsuri va întreprinde CEC pentru turul II de scrutin în diasporă

Irina Odobescu
03/11/2020
Valentin Cozer via Facebook

Comisia Electorală Centrală (CEC) va suplini numărul urnelor de vot, cabinelor și operatorilor în secțiile de votare de peste hotare, pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor Republicii Moldova din diasporă. CEC a venit cu această precizare, după ce mai mulți moldoveni stabiliți peste hotare nu au reușit să voteze, din cauza închiderii secțiilor de votare.

„Am fost contactat de liderii diasporei, care ne-au sugerat cum urmează să acționăm. Am primit sfaturi și am elaborat deja un plan de acțiuni în turul doi, astfel încât să lichidăm acele neajunsuri care sunt evidente. De exemplu să mai instructăm funcționarii pentru a face termometrie sau spălare pe mâini nu în incinta secțiilor de votare, dar afară, să fie mai multe cabine de vot sau mai mulți operatori. O altă soluție ar fi și redirecționarea scanerelor de la o secție de votare la alta, unde numărul de persoane a depășit trei mii de alegători. Vom avea discuții cu Ministerul de Externe și vom găsi soluție pentru fiecare caz în parte. Situația din Frankfurt a fost sub monitorizarea noastră”, a precizat Dorin Cimil, invitat la o emisiune televizată.

Cozile făcute de alegătorii moldoveni de la Frankfurt, Germania au fost imense, așa că nu toți cetățenii au reușit să voteze, pentru că CEC nu a apobat prelungirea cu încă o oră a activității secției de votare. Reporterii portalului Anticoruptie.md au aflat că circa 200 de cetățeni nu au reușit să pună ștampila pe buletinul de vot la Frankfurt. 

Ana Morari nu a reușit să voteze, pentru că CEC „nu a prelungit programul de votare până la orele 23:00 (ora locală), așa cum prevede art.58 alin. (7) din Codul Electoral. Sunt de părerea că trebuia să fie prelungit programul până vota ultimul alegător. Sunt dezamăgită de faptul că mulți cetățeni ai Republicii Molodva nu au putut să-și exercite dreptul la vot”, scrie Ana pe o rețea de socializare.

Diaspora s-a mobilizat în primul tur al alegerilor prezidențiale, înregistrând un record de 149.709 voturi. Comisia Electorală Centrală a subliniat că, deși numărul de alegători care au votat peste hotare a fost impunător, buletinele de vot nu s-au epuizat. Cei mai activi au fost cetățenii stabiliți în Italia, Marea Britanie, Franța, Germania, Irlanda, SUA, Spania și Federația Rusă.

Irina Odobescu
03/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii