CEC dă undă verde transportului organizat la alegeri. Principala temere este legată de cumpărarea voturilor din Transnistria

Mădălin Necșuțu
08/07/2021
Foto: Alegători transnistreni aduși la vot cu autobuzele prin punctul de control de la Varnița în turul noi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, 15 noiembrie, 2020. Sursa: CIJM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins, miercuri seara, proiectul Partidului Acțiune și Solidaritatea (PAS) prin care formațiunea cerea prevenirea transportului organizat al alegătorilor la urne în ziua votării pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, scrie G4Media.ro

Măsura vine după ce la alegerile prezidențiale din 2020, alegători din Transnistria a fost transportați masiv cu autobuzele prin introducerea a unui număr extrem de mare de astfel de curse dinspre regiunea separatistă transnistreană la secțiile deschise pentru acești alegători în dreapta Nistrului.

Formațiunea propusese ca în perioada de timp rezervată votării, și anume între orele 07:00 şi 21:00, să se permită deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate de transportare nu este mai mare de opt persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate care funcționează potrivit legislației Republicii Moldova.

În turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 15 noiembrie, 2020, un număr de 31.071 de persoane din Transnistria au votat în secțiile amenajate pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova. Dintre aceștia 85,80% din alegători (26.658) au votat pentru Igor Dodon, iar pentru Maia Sandu – 14,20 % (4.413 de voturi).

Deputatul PAS, Sergiu Litvicenco a avertizat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon, se pregătește să cumpere voturi din Transnistria.

„Vă spun acum de ce Dodon nu vrea ca CEC să adopte hotărârea prin care să se reglementeze modalitatea de transportare a alegatorilor la 11 iulie. O hotărâre, de altfel, firească, corectă și legală. Similară cu cea care s-a adoptat pentru alegerile prezidențiale.

Avem informație certă că Dodon vrea sa cumpere 70.000 de voturi din regiunea transnistreană. Cu bani. Cu câte 25 de dolari votul. Acum se fac toate pregătirile în acest sens.

Fiți atenți la cifra – 70 de mii de voturi. 70.000 de voturi cumpărate este cea mai mare frauda care a existat de la independență încoace. Sunt practic 5% din voturile care vor fi la 11 iulie. Care pot însemna vreo 7 mandate în plus pentru Dodon. Mandate practic cumpărate”, a declarat Litvinenco.


 

 

Mădălin Necșuțu
08/07/2021Become a Patron!

Comentarii