Decizie finală în cazul Partidului NOI: Formaţiunea va participa la alegeri fără siglă electorală

Julieta Saviţchi
03/07/2021

Partidul Noua Opţiune Istorică (NOI) nu va putea folosi la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie abrevierea PAŞ, precum şi sigla electorală care conţine abrevierea respectivă. O decizie în acest sens a fost luată, vineri, de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).

La 24 iunie 2021, Partidul Noua Opţiune Istorică, condus de Svetlana Chesari, a contestat în instanţă decizia Comisiei Electorale Centrale prin care s-a refuzat înregistrarea siglei electorale cu abrevierea PAŞ în buletinul de vot.

Reclamantul a invocat că abrevierea PAŞ reprezintă numele Partidul Alternative şi Şanse, aprobat la Congresul IX al partidului din 16 mai 2021, şi că a fost depusă o cerere la Agenţia Servicii Publice privind schimbarea denumirii formaţiunii.

Comisia Electorală Centrală şi-a motivat refuzul prin faptul că nu se admite identitatea de semne sau de simboluri electorale, iar simbolul electoral ,PAȘ prezentat de partidul NOI este aproape identic cu simbolul electoral PAS al Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Reprezentanţii formaţiunii Noua Opţiune Istorică au invocat că simbolul electoral PAȘ nu poate fi considerat ca fiind identic cu vreunul din simbolurile electorale înregistrate, având nu doar un design grafic şi color distinct, precum şi deosebindu-se prin litera componentă a simbolului electoral, aceasta fiind elementul iniţial de distincţie între simboluri.

„Simbolul electoral solicitat spre înregistrare de către reclamantul Partidul Politic Noua Opţiune Istorică este similar simbolului înregistrat al altui partid – Partidul Acţiune şi Solidaritate, care l-a utilizat pe o perioadă de mai mare de șase ani, adică simbolul electoral propus de Partidul Politic Noua OpţiuneIstorică” – PAS, nu este unul distinct și propriu acestuia, neîndeplinind condiția de diferențiere a reclamantului de alte partide”, şi-a argumentat decizia CSJ.

Decizia Curţii este irevocabilă.

Julieta Saviţchi
03/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii