Detalii // Igor Dodon și Maia Sandu, în turul doi

Anticoruptie.md
31/10/2016
Captură CEC

Comisia Electorală Centrală anunță că, până la această oră, au fost procesate 99,42 la sută din procesele - verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare, iar datele arată că ar urma turul doi în care se vor confrunta Igor Dodon, liderul PSRM, și Maia Sandu, președinta PAS.

„Aceste informații poartă un caracter preliminar, până la prezentarea la Comisia Electorală Centrală a documentelor electorale în original. Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul - verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție”, a declarat Alina Russu, președinta CEC.

Alina Russu a mai precizat că în cazul în care niciunul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur. Deocamdată, Maia Sandu a acumulat 38,42%, iar Igor Dodon - 48,23%. Al doilea ar urma să aibă loc peste două săptămâni.

Reprezentanții CEC mai informează că, potrivit datelor preliminare, la scrutinul din 30 octombrie, la urne s-au prezentat 1.436.241 de alegători, ceea ce înseamnă 49,03%. Cea mai înaltă rată s-a înregistrat în municipiul Chișinău cu 352.585 de alegători sau 54,43%.

Pe de altă parte, cea mai scăzută rată a prezenţei la urne a fost înregistrată în raionul Cantemir, la vot participând 19.981 alegători sau circa 40%. Potrivit datelor CEC, în secțiile de votare deschise peste hotare s-au prezentat 67.150 de alegători: Italia - 21.904, România - 9.440, Franța - 5.139, Rusia - 4.578, Marea Britanie - 4.002 alegători.

Din numărul total de votanți, aproape 53% au fost femei.

Anticoruptie.md
31/10/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii