Duminică, în 273 de localități, alegătorii sunt așteptați la vot, în turul II al scrutinului electoral local

Crina Dumitriu
18/11/2023

Alegătorii din 273 de localități din Republica Moldova sunt așteptați din nou la urne, duminică, 19 noiembrie, în cel de al doilea tur al alegerilor locale. Votarea se va desfășura în localitățile în care în primul tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie niciun candidat pentru funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.

Lista localităților în care se va desfășura al doilea tur de scrutiv poate fi găsită aici. 

544 de persoane vor candida pentru funcția de primar în cadrul turului doi al alegerilor generale locale în ceel 273 de localități din Moldova. Dintre acestea, 158 (29,05%) sunt femei și 386 (70,95%) sunt bărbați.

Votarea în cel de-al doilea tur se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur de scrutin, conform deciziei Comisiei Electorale Centrale. 

Alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate.

Plafonul maxim al mijloacelor financiare ce pot fi transferate sau utilizate în campania electorală a turului doi al alegerilor locale generale pentru funcția de primar în aceste circumscripții electorale nu va depăși plafonul stabilit prin hotărârea CEC, în care se includ cheltuielile deja raportate pentru primul tur.

La alegerile locale generale din 5 noiembrie din Republica Moldova au participat peste 1 147 000 de alegători. În cadrul scrutinului, în 623 de localități au fost aleși primarii din primul tur.  

 

Crina Dumitriu
18/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii