ENEMO, despre Alegerile prezidențiale // Neregulile procedurale observate în ziua alegerilor nu au afectat legitimitatea procesului electoral

Irina Odobescu
03/11/2020
albasat

Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost competitiv și s-a desfășurat, în mare parte, conform cadrului legal electoral al Republicii Moldova, într-o manieră relativ profesionistă și eficientă. Concurenții au avut posibilitatea de a face campanie electorală, în ciuda restricțiilor impuse pentru siguranța sănătății publice, iar alegătorilor li s-a oferit o gamă de opțiuni pentru a-și exercita dreptul la vot. Atmosfera din ziua alegerilor a fost, în general calmă, cu toate acestea, au fost acuzații de influență a alegătorilor, în primul rând în secțiile de votare înființate pentru cei cu reședința în regiunea din stânga Nistrului. Unele nereguli procedurale au fost observate în ziua alegerilor, dar acestea nu sunt în măsură să afecteze legitimitatea procesului. Concluziile au fost prezentate de Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO în Republica Moldova.

„Ziua alegerilor a fost, în general, calmă, cu excepția încercărilor izolate de a împiedica alegătorii care locuiesc în regiunea din stânga Nistrului să își exercite dreptul de vot. Gestionarea scrutinului și activitatea BESV-urilor, dar și a CECE-urilor a fost evaluată pozitiv în majoritatea cazurilor monitorizate, cu unele încălcări procedurale care însă nu au afectat negativ integritatea procesului electoral, ci au fost făcute mai degrabă din neglijență. Au persistat acuzații de influență și transportarea organizată a alegătorilor, în special în ceea ce privește alegătorii care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru”, a declarat Dritan Taulla, șeful Misiunii ENEMO, în cadrul conferinței de presă.

Potrivit ENEMO, Comisia Electorală Centrală (CEC) a activat în conformitate cu mandatul său și a gestionat primul tur al alegerilor în timp util și eficient. Sesiunile CEC au fost deschise pentru mass-media și observatori, precum și pentru public, prin transmisiuni online. În ziua alegerilor, CEC a furnizat informații în timp real despre participarea la vot și rezultatele preliminare ale alegerilor, ceea ce a contribuit la o transparență sporită a procesului. CEC a organizat, de asemenea, campanii de informare și educare a alegătorilor.

Experții au rezerve la capitolul respectarea măsurilor antiepidmice. „Observatorii au raportat diferite răspunsuri de la președinții BESV cu privire la modul în care au tratat alegătorii cu simptome COVID. Pe tot parcursul zilei, observatorii ENEMO au observat cozi în afara multor secții de vot, în timp ce distanțarea socială nu a fost adesea respectată atât în afara, cât și în interiorul secțiilor de votare.”

ENEMO a precizat că în linii generale, concurenții au putut să comunice liber cu votanții, iar libertățile de bază de exprimare și de întrunire au fost respectate. Campania a fost competitivă, cu o varietate de candidați, care reflectă un spectru larg de opțiuni politice. Preocupările privind pandemia COVID-19 și sănătatea publică au modificat semnificativ stilul și metodele de campanie, determinând ca agitația electorală să fie redirecționată mai mult către mass-media, notează experții.

„ENEMO își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa unei supravegheri instituționale eficiente în ce privește finanțarea campaniei electorale, precum și absența mecanismelor pentru asigurarea transparenței financiare corespunzătoare a veniturilor și cheltuielilor concurenților, în special în ceea ce privește deschiderea conturilor bancare „Fondul electoral””, a declarat șeful Misiunii de observare.

Irina Odobescu
03/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii