Freedom House: „Eșecul CEC de a reacționa la anchetele jurnalistice ce vizează actele de corupție sau alte acțiuni ilegale cu implicarea candidaților subminează reformele promise de autoritățile Moldovei”

Anticoruptie.md
08/11/2016
Membrii CEC. Foto: cec.md

Reprezentanții organizației Freedom House critică faptul că autoritățile electorale de la Chișinău nu oferă jurnaliștilor acces la informații de interes public. „Lipsa de transparență privind finanțarea în campanie și eșecul Comisiei Electorale Centrale de a reacționa la anchetele jurnalistice ce vizează actele de corupție sau alte acțiuni ilegale cu implicarea candidaților subminează reformele promise de către autoritățile Republicii Moldova”, declară Robert Herman, vicepreședintele Freedom House pentru programe internaționale

Reprezentantul organizației susține că CEC ar trebui să îmbunătățească accesul publicului la informații cu privire la candidații la Președinție, înainte de al doilea tur de scrutin care va avea loc la 13 noiembrie. „Lipsa accesului la informațiile-cheie ridică semne de întrebare privind angajamentul Guvernului față de libertatea de exprimare drept o valoare democratică de bază”, continuă Robert Herman. 

Anterior, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au atenționat despre faptul că CEC restricționează accesul jurnaliștilor la listele de subscripție și rapoartele financiare ale candidaților la funcția de șef al statului. CIJM a expediat instituției mai multe solicitări de acces la informație în acest sens. Membrii CEC au invocat însă protecția datelor cu caracter personal, adresându-se Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. 

Ulterior, Centrul de Investigații Jurnalistice, Ziarul de Gardă, împreună cu mai multe organizații neguvernamentale și-au exprimat îngrijorarea față de încercările de restricționare a accesului jurnaliștilor de investigație la mai multe informații de interes public care țin de procesul electoral și de candidații înscriși în cursa pentru prezidențiale.  

Anticoruptie.md
08/11/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii