UPDATE 7.00, 4 noiembrie. La numărarea a peste 99 la sută din voturile exprimate la scrutinul prezidențial din 3 noiembrie, Maia Sandu a acumulat peste 55 la sută din sufragii.
Contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a înscris un scor de peste 44 la sută din voturi.
UPDATE: 01.00: Maia Sandu îl depășește pe Alexandr Stoianoglo în competiția pentru Președinție, conform rezultatelor prelimnare, după numărarea a circa 98 la sută din voturi.
După numărarea a 98 la sută din voturi, Maia Sandu se detașează de Alexandr Stoianoglo cu aproape 10 la sută din sufragii, conform datelor preliminare a CEC. La această oră încă nu s-a încheiat votul în SUA și Canada.
UPDATE 23.55 Maia Sandu în avans cu 2% față de Syoianoglo, după numărarea a 95 la sută din voturi
UPDATE 22.20: CEC a validat turul II al alegerilor
Până la ora 22:00, la secțiile de votare s-au prezentat 1 690 911 alegători de alegători (54,2%). După ora 21.00 mai rămân deschise, pentru o oră, Secțiile de votare din Moscova, Tel Aviv, Brașov, Constanța și Kaiserslautern (Germania) și-au prelungit activitatea cu o oră din cauza numărului mare de alegători.
Potrivit legii, pentru validarea alegerilor este nevoie de o prezență obligatorie la voi a nu mai puțin de 1/5 din numărul de persoane înscrise în listele electorale, astfel turul II al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova este declarat valabil.
UPDATE: 21.00 Procesul de votare s-a încheiat în Repblica Moldova cu o prezență de 54,08 la sută din alegători.
Până la ora 21.00 au votat peste 316 266 de alegători din diaspora, un record istoric. În primul tur, totalul voturilor în afara granițelor a fost de 240.000. În Italia, Spania, Germania și alte țări din Occident încă se votează.
Imediat după închiderea secțiilor de votare, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo își vor adresa mesajele către cetăteni.
UPDATE: 20.30: Până la această oră, potrivit datelor CEC, au votat circa 54 la sută din alegători.
Datele privind votul în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale poate fi urmărit în regim on-line pe CEC.md la Prezența la vot
UPDATE: 19.45 Misiunea Promolex de monitorizare a alegerilor a înregistra 917 încălcări în procesul de votare
Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie (3 noiembrie) 2024 constată că până la ora 19.00, echipa centrală a prelucrat cu statut de incident 917 cazuri (de la deschiderea SV). Ultimul comunicat de presă include 222 de incidente confirmate. Printre acestea sunt incidente legate de omisiunea asigurării ordinii în secția de votare și în raza a 100 m, prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 2 cazuri, încălcări ale secretului votului (fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat; amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului) – 81 cazuri. De asemenea s-a atestat transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 7 cazuri. Majoritatea acestor cazuri s-au atestat legat de cetățenii din regiunea transnistreană - la Varnița, Cocieri și Calfa, Anenii Noi. Unul din cazuri s-a atestat în Federația Rusă. La Moscova, în regiunea gării auto Kotelniki la o distanță de aproximativ 26 de km de la secțiile de votare 38/194 și 38/195 sunt aduși cetățeni moldoveni cu autocare în mod organizat. Această locație este lângă stația de metro Kotelniki care este pe aceeași linie cu stația de metro unde se află secțiile de votare, în decurs de 1 oră au fost debarcați și îmbarcați pasageri în 4 autocare albe cu numerele de înmatriculare: T349CK reg73, M675BE799, T970CAreg73, menționează Misiunea Promolex.
UPDATE: 19.30 Preoți moldoveni surprinși la secții de votare din Moscova
Un grup de preoți din R. Moldova a fost surprins astăzi la secția de votare din Moscova. Slujitorii bisericii au venit să-și exercite dreptul la vot. Printre ei s-a numărat și episcopul Nicolae de Ceadâr Lunga, vicarul Eparhiei de Cahul și Comrat.
„Noi nu suntem doar slujitori ai bisericii, ci suntem și cetățeni ai R. Moldova. Pentru noi este foarte important ce va fi mai departe cu republica noastră. Noi votăm pentru ca să fie pace și bună înțelegere. Noi nu împărțim oamenii după naționalitate, culoarea pielii sau culoarea ochilor. Pentru noi toți sunt oameni creștini. Este important acum să ne unim și să păstrăm creștinismul”, a spus episcopul Nicolae, într-un video distribuit pe Telegram.
UPDATE: 19.15 Alerte cu bombă la mai multe secții de votare
Au parvenit noi alerte cu bombă la secții de votare din afară țării. Conform surselor Grupului Media Realitatea, persoane necunoscute au anunțat că ar fi minate birouri electorale din București și Brașov. Secția de votare de la Brașov nu și-a sistat activitatea. La București, Poliția urmează să decidă dacă va opri votarea, pentru a verifica clădirea, transmite Realitatea.md.
Totodată, este verificat încă podul Rezina-Râbnița. Poliția Republicii Moldova a informat despre faptul că a parvenit alertă despre minarea obiectivului, iar circulația a fost suspendată.
Anterior, alerte cu bombă au parvenit la secțiile de votare din Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie.
UPDATE 19.00: Prezența la vot la ora 19.00: Circa 287 mii de cetățeni din diasporă au votat
Diaspora înregistrează o mobilizare fără precedent la alegerile prezidențiale în turul II. La ora 19.00 aproape 300 mii de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot. În Republica Moldova au votat până la această oră peset 52 la sută dintre alegători, cifre record sunt afișate și pentru alegătorii din Chișinău.
Femeile rămân a fi mai active decât bărbații. Totuși, o răsturnare de situație a avut loc în media vârstei votanților. Seniorii din categoria 56-65 de ani au fost depășiți în activitate de tinerii cu vârsta de 36-45 de ani. În continuare, cele mai active regiuni rămân a fi Dondușeniul, urmat de Chișinău și UTA Găgăuzia.
UPDATE 18.00: Tot mai multe cazuri de transportare organizată a alegetorilor. Oficiali: în spatele acestora ar sta grupări criminare
Poliția Republicii Moldova și Comisia electorală centrală au anunțat că sunt documentate mai multe cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare din străinătate din Moscova, Federația Rusă. Minsk, Belarusi, Bacu, Azerbaidjan și istanbul, Turcia. Către Istanbul moldovenii din Rusia ar fi zburat cu câteva curse charter, la fel ca și spre Bacu. Poliția nu oferă mai multe detalii, dar președintele Parlamentului Igor Grosu spune că este vorba de grupări crimnale care stau în spatele organizării votanților pentru a deturna alegerile din Republica Moldova.
UPDATE: 17.00 Podul de la Rezina blocat de numărul mare de mașini care intră din regiunea transnistreană. Alertă cu bombă
Prezența la vot a cetățenilro din regiunea transnistreană a depășit până la această oră prezența totală pentru turul I.
odul Rezina - Râbnița atestă o coadă mare de mașini care vin din regiunea transnistreană. Se pare că sunt organizate. Circulația pe pod a fost blocată de două ori. Într-un caz un cetățean avea o cutie neagră suspectă, iar în al doilea caz se pare că poliția a primit un apel privind existența unei bombe.
UPDATE 16.00 La Roma, în turul II lume mai multă la votare
„Este foarte frumos la Roma și foarte multă lume a ieșit să voteze. Stau de vreo 45 de minute în rând să votez și în spatele meu este o coadă mare. Din ce văd eu, dar și din ce discută oamenii stand în rând, sunt mult mai mulți moldoveni care au venit să voteze pentru președintele țării”, spune Nina Covali.
UPDATE 15.30 Până la ora 15.00, aproximativ 1 150 000 de cetățeni s-au prezentat la urnele de vot, ceea ce reprezintă circa 40% din numărul total al moldovenilor cu drept de vot.
Din cele 544 de incidente înregistrare, între orele 9.00-14.00, în procesul de votare 316 s-au confirmat, a informat șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil.
Astfel, au fost înregistrate 88 de cazuri de încălcare a secretului votului, inclusiv în secții de votare din afara Republici Moldova și 6 cazuri de votare nejustificată în grup. Au fost documenate 5 incidente legate de influențarea votului, și anume discuții despre recompense pentru vot. La fel, au fost raportate 7 cazuri de transportare organizată a alegătorilor.
Până la ora 14.00 au fost înregistrate 23 de cazuri de înrerupere a procesului de filmare în secția de votare, 34 de cazuri de deficiențe în funcționarea Sistemului automatizat de stat „Alegeri”. Observatorii au raportat 39 de cazuri de deficiențe în listele de votare și 7 cazuri de încetare sau suspendare nejustificată a votării.
Potrivit misiunii de observare, între orele 9.30-12.30 au fost înregistrate situații de aglomerație în 271 secții de votare – atât în interiorul secției, cât și în afara acesteia. Această situație a fost constatată în cel puțin 12 din cele 30 de secții de votare din regiunea transnistreană și în cel puțin 48 din 65 de secții de votare deschise pentru alegatorii din diasporă. Nicolae Panfil a menționat că est vorba despre secțiile în care există observatori Promo-LEX.
În cadrul secțiilor de votare monitorizate au fost înregistrate 12 incidente ce țin de omisiunea asigurării ordinii, în preajma secției de votare fiind prezente materiale de publicitate sau afișe, panouri electorale.
Observatorii au raportat 6 cazuri de agitație electorală sau PR negru în perimetrul sau în incinta secției de votare și 22 de cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incita secțiilor de votare sau în raza de 100 de m de la acestea.
Șeful Misiunii de observare a menționat că în mai multe secții de votare a fost înregistrat un fenomen nou în contextul alegerilor – prezenta unor persoane, în special în diaspora, care înregistrează fluxul de cetățeni care vin la secția de votare. Potrivit lui, aceasta poate indica asupra unor încercări de a intimida alegătorii, sau poate fi o modalitate de a a verifica prezența la vot, pentru a combate zvonurile apărute după primul tur că în diasporă nu ar fi fost atât de mulți cetățeni prezenți. Nicolae Panfil a menționat că este îngrijorător deoarece nu se cunoaște scopul acestor acțiuni.
UPDATE 14.10. Coadă de aproape o oră în Stuttgart
Moldovenii din Stuttgart (Germania) participă foarte activ la votare.
„E o atmosferă frumoasă aici, în boxe cântă muzică moldovenească, votarea merge active. Am stat o jumătate de oră la coadă ca să votez, iar când am ieșit am găsit rândul și mai mare. Vin multe cupluri cu copii, care sunt lăsate să treacă în față – e foarte plăcut să vezi cum oamenii care își construiesc o viață aici vin să-și exprime opțiunea pentru viitorul Moldovei”, a povestit Cristina Cibotaru.
UPDATE 13.30 Mobilizare exemplară a moldovenilor. Până la ora 13:00, au votat peste 850 mii de cetățeni, ceea ce reprezintă o prezență de circa 30%.
În turul I de scrutin, până la această oră, a fost înregistrată o rată de participare de circa 685 de mii de alegători.
UPDATE 12.30 Candidata PAS la funcția de președinte, Maia Sandu, și-a exercitat dreptul la vot.
„Am votat cu încredere că cetățenii vor alege bine pentru țară. Ei de fiecare dată au dus țara înainte, au protejat-o de rele. Azi mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păzim votul, independența. Hoții vor să ne cumpere votul, țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenie a lor. Puterea Moldovei este la fiecare dintre voi. Capul sus moldoveni, Doamne ajută!”, a spus Sandu, la ieșirea din secția de votare.
UPDATE 11.50 Turul II al alegerilor prezidențiale poate fi considerat valabil.
CEC: „La urne s-au prezentat circa 560 de mii de alegători, ceea ce reprezintă 20% din numărul celor înscriși în listele electorale. Codul Electoral prevede că, în al doilea tur, scrutinul e declarat valabil dacă la el participă cel puțin o cincime (1/5) din numărul de persoane înscrise în listele electorale”.
UPDATE 11.30 De două ori mai mulți alegători la urnele de vot în turul al doilea.
Până la ora 11.30, peste 550.000 de alegători (apr. 20%) s-au prezentat la urnele de vot. Prezența este mai mare în comparație cu turul I, atunci când aproximativ 230.000 de alegători au votat până la ora 11:00.
UPDATE 11.10 Premierul Dorin Recean și-a exercitat dreptul la vot. Ce spune despre încălcările înregistrate.
„Am votat pentru pace, pentru prosperitate, pentru ca noi să fim liberi să ne construim viața noastră aici, acasă. Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi. De asta este foarte important să ne mobilizăm să votăm. Atât ministerul de Interne, cât și celelalte instituții lucrează foarte intensiv pentru ca să prevenim acest atac asupra democrației noastre. Votul nostru va decide care este viitorul RM și noi azi alegem liderul care ne va duce spre UE, spre prosperitate și un trai mai bun aici acasă”, a declarat Recean.
UPDATE 11.00 La o secție de votare din Atena, persoanele care vin să voteze sunt așteptați într-o veritabilă casă mare. , au recreat ambianța celei mai frumoase odăi din casele țărănești - „Casa Mare”.
Imagini de la fața locului au fost publicate de ambasadorul Moldovei în Grecia, Andrei Popov.
UPDATE 10.00 Până la ora 10:00, și-au exercitat dreptul la vot 291 153 de alegători, ceea ce reprezintă 10,58%. În turul I de scrutin, la această oră, aveam înregistrată o rată de participare puțin peste 7%.
UPDATE 9.40. La o secție din Turcia, cetățenii moldoveni cu drept de vot ar fi transportați organizat, pentru a vota. Anunțul a fost făcut de Promo-LEX.
Nicolae Panfil, director programe Promo-LEX: „Există informații în spațiul public precum că acest caz nu va fi unul neapărat singular și vom fi foarte atenți pe parcursul zilei la cazurile de transportare organizată a alegătorilor în sensul că acest lucru este interzis de cadrul legal, este o încălcare. Chemăm toți cei care își permit astăzi să încalce legislația să se abțină de la orice încălcare”.
UPDATE ORA 7.00. Toate cele 1 988 de secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis la această oră. Alte 231 de secții organizate în 37 de țări s-au deschis sau urmează să-și deschidă ușile, în funcție de fusul orar.
Ambasadorul Republicii Moldova, Dumitru Socolan, a îndemnat moldovenii din țară și din afară să iasă la vot. În Japonia, procesul electoral se va încheia la ora Moldovei 14.00.
Primele voturi pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost exprimate la Tokio, unde un grup de 11 turiști moldoveni, deși aflați departe de casă, au ales să-și facă datoria civică.
Zi decisivă pentru moldoveni. Confruntarea finală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova are loc în țară și în diasporă, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. La fotoliul de președinte râvnesc doi candidați cu viziuni diametral opuse - pro-europeana Maia Sandu și pro-rusul Alexandr Stoianoglo. Scrutinul are loc pe fundalul unor ingerințe fără precedent în procesul electoral. Profilurile celor doi candidați, dar și promisiunile lor electorale, pot fi citite pe portalul Anticoruptie.md - MAIA SANDU, ALEXANDR STOIANOGLO.
Peste 3 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova sunt așteptați la secțiile de votare din țară și din străinătate. Comisia Electorală Centrală (CEC) a tipărit 2 819 996 pentru votanții care se află în țară, iar aproape 900 de mii de buletine de vot au fost transmise secțiilor de votare din străinătate.
În premieră pentru Republica Moldova, în șase state este testat votul prin corespondență. Este vorba despre SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii