Marile publicații ale lumii au scris despre alegerile parlamentare din Republica Moldova. Cum s-au văzut acestea din diferite colțuri ale planetei

Anticoruptie.md
12/07/2021

Publicația G4Media.ro scrie că marile media mondiale și-au îndreptat atenția spre rezultatul reușit de forțele proeuropene la Chișinău prin victoria detașată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu scorul de 52,74%, după numărarea a 99,95% din procesele vorbale și câștigare a 63 de mandate din 101. 

„Alegerile parlametare în Moldova direcționează victoria către reformatori pro-UE” relatează agenția Associated Press (AP). Agenția de știri americană mai scrie despre promisiunile Maiei Sandu de a face reforme de a combate corupția și nu în ultimul rând de a întări relațiile cu UE.

„Moldova a semnat în 2014 un acord cu UE cu privire la stabilirea unor legături mai strânse, dar nivelurile ridicate de corupție și lipsa reformelor au obstrucționat dezvoltarea țării, care se situează pe locul 115 din 180 de țări în Indicele de percepție a corupției din 2020 al Transparency International”, mai scrie AP.

Cu titlul „Alegeri legislative în Moldova: pro-europenii conduc detașat”, cotidianul francez Le Figaro scrie că „președintele pro-european al Moldovei, Maia Sandu, urma să câștige pariul duminică și să preia controlul asupra Parlamentului”.

„După marea ei victorie la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 împotriva lui Igor Dodon, Maia Sandu, în vârstă de 49 de ani, își va putea pune în aplicare politica axată pe lupta împotriva corupției și apropierea de Uniunea Europeană, în timp ce situația fusese blocată până acum”, scrie cotidianul din Hexagon.

Agenția de presă Reuters scrie că partidul PAS al președintei pro-occidentale Maia Sandu a câștigat alegerile parlamentare anticipate pe o platformă de combatere a corupției și de realizare a reformelor.

„Occidentul și Rusia luptă pentru influența în mica republică ex-sovietică de 3,5 milioane de oameni, care este una dintre cele mai sărace națiuni din Europa și a suferit o recesiune economică puternică în timpul pandemiei COVID-19”, scrie Reuters.

Publicația internațională Al Jazzera, cu sediul în Dubai Emiratele Arabe Unite, a scris că partidul pro-european al președintelui Maia Sandu conduce în alegerile din Republica Moldova, întrucât numărătoarea voturilor este în curs la alegerile parlamentare anticipate de duminică pe care aceasta le-a convocat ca să își consolideze poziția împotriva forțelor pro-ruse”.

Postul de televiziune France24 relatează că „Alegerile anticipate din Republica Moldova vor slăbi influența Rusiei”.

„Sandu, care vrea să aducă Moldova în Uniunea Europeană, în noiembrie 2020 l-a învins pe Igor Dodon, care depindea de sprijinul Kremlinului, angajându-se să lupte împotriva corupției într-una dintre cele mai sărace țări din Europa. Pliată între Ucraina și România, membru UE, Moldova a fost mult timp împărțită între legături mai strânse cu Bruxelles-ul sau să mențină relațiile din epoca sovietică cu Moscova”, scrie sursa citată.

Anticoruptie.md
12/07/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii