Măsuri suplimentare de prevenire a fraudelor electorale. Numărarea voturilor - sub camere video

Mihaela Cibotaru
02/11/2023

Operațiunile electorale din ziua de 5 noiembrie – de la pregătirea secțiilor de votare, până la numărarea voturilor, se vor petrece sub camere de înregistrare video. Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că secțiile de votare vor fi dotate cu sistem de înregistrare video, în calitate de măsură suplimentară de asigurare a transparenței operațiunilor electorale. Totodată, votarea cu urna mobilă nu va fi supravegheată video.

CEC menționează că sistemul de înregistrare video nu este conectat la rețeaua internet și va funcționa doar în ziua votării. Acesta va fi pornit în momentul demarării pregătirilor pentru deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secției de votare.

„Acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale”, comunică autoritatea.

CEC subliniază că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului și imaginile nu vor fi transmise online. Toate datele vor fi stocate pe un dispozitiv aparte și vor putea fi utilizate în calitate de dovezi exclusiv în cazul apariției unor eventuale litigii electorale, pentru examinarea și soluționarea acestora.

Mihaela Cibotaru
02/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii