Partidul Dezvoltării și Consolidării: Donații generoase de până la 26.000 lei din economiile pensionarilor și persoanelor neangajate

Irina Odobescu
07/07/2021
Foto: Partidul Dezvoltării și Consolidării via Facebook

Partidul Dezvoltării și Consolidării și-a început campania electorală cu un buget de 200.000 lei. În cea de-a cincea săptămână, noul partid declară un buget de 1.055.577 lei. Persoanele fizice din țară au contribuit cu peste 670.000 lei, din diasporă au venit 20.000 lei, iar persoanele juridice au contribuit cu 160.000 lei.

Donatori de diferite profesii, manageri, directori, șoferi, contabili, administratori au contribuit financiar la campania partidului. Câțiva pensionari au donat sume de peste 20.000 lei. Și persoane neangajate au donat din economiile lor sume cuprinse între 4.000 şi 26.000 de lei.

Notă: Ultimul Raport de finanțare prezentat la CEC de partid. Toate raportele pot fi accesate aici. 

Led Market SRL, Companado SRL și Adis Line SRL au donat zeci de mii de lei pentru campania electorală a Partidului Dezvoltării și Consolidării. Led Market SRL se specializează în iluminarea electrică. Având un profit net de 7,76 milioane de lei în 2019, întreprinderea a donat a donat Partidului Dezvoltării și Consolidării 60.000 lei. Aceiași sumă a fost oferită şi de întreprinderea Companado SRL, specializată în întreținerea și repararea autovehiculelor.

Cheltuielile partidului în campania electorală sunt aproape echivalente cu bugetul total. Cei mai mulți bani au fost achitați pentru publicitate, 816.000 lei. Partidul Dezvoltării și Consolidării a plătit peste 350.000 lei pentru publicitate la posturile de televiziune, cu câteva zeci de mii de lei mai mult decât pentru publicitatea în mediul online.

Pentru panouri publicitare au fost achitați peste 45.000 lei, iar pentru alte platforme, 71.000 lei. Materialele promoționale au fost tipărite cu 217.000 de  lei.

Anticoruptie.md monitorizează rapoartele financiare ale concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Vă vom informa despre cine sunt donatorii partidelor și cum și pentru ce cheltuie banii concurenții electorali. Ne poți susține cu o donație ca să investigăm schemele de finanțare ilicită, interesele obscure și candidații cu probleme de integritate.   

Irina Odobescu
07/07/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii