Președintele PAS, Igor Grosu: „PAS a arătat că este o echipă puternică la nivel local”. Câte primării au obținut candidații înaintați de partidul de guvernare

Anticoruptie.md
06/11/2023

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a făcut bilanțul primului tur al alegerilor electorale din 5 noiembrie. În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, 6 noiembrie, președintele PAS, Igor Grosu, le-a mulțumit alegătorilor pentru participare la vot, în special celor care au sprijinit calea europeană. În urma rezultatelor preliminare, în urma alegerilor locale generale din 5 noiembrie curent, au fost aleși 244 de primari înaintați de partidul de guvernare, alți 153 se vor duela în turul doi de scrutin.  

„PAS a arătat că suntem o echipă puternică la nivel local. Primarii PAS au obținut sprijinul oamenilor pentru calea europeană în peste 390 de localități. 244 de primari PAS au câștigat din primul tur, iar 153 merg în turul II al alegerilor locale. În 19 raioane PAS este pe primul loc în susținerea oamenilor. În CMC (Consiliul Municipal Chișinău) vom avea o fracțiune puternică - 20 de consilieri municipali vor lupta pentru un viitor european”, a precizat Igor Grosu.  

Grosu a îndemnat colegii să formeze la nivel local coaliții proeuropene, astfel încât cetățenii să atingă cât mai curând posibil nivelul european de trai. 

Totodată, președintele PAS a precizat că respectă decizia chișinăuienilor, chiar dacă au ales un primar „pro-Kremlin”, și a asigurat citadinii că echipa de consilieri PAS va urmări acțiunile întreprinse în CMC și vor interveni dacă se va intenționa subminarea parcursului european. 

„Am fi vrut să avem și un Chișinău condus de un proeuropean adevărat. Respectăm alegerea chișinăuienilor, vom învăța din acest vot și vom munci și mai mult ca să câștigăm încrederea oamenilor. (...) Cei 20 de consilieri PAS vor supraveghea alături de societatea civilă toate acțiunile din primărie și nu vor tolera nici o decizie care să submineze parcursul european. Vom vota și vom propune, ca de fiecare dată, proiecte bune pentru capitală, dar vom fi cu ochii pe primarul pro-Kremlin și pe orice hoție pusă la cale de acesta”.

Precizăm că Ion Ceban câștigă al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău. Acesta a obținut 50,62% din sufragii, adică 132.802 de voturi. Sunt datele prezentate de Comisia Electorală Centrală după prelucrarea a 305 de procese verbale din circumscripțiile uninominale din municipiul Chișinău. Candidatul partidului de guvernământ, Lilian Carp, a obținut 28.23%, adică 74 074 din voturi. Rata de participare la vot, la nivel de țară a fost de 41,41%, iar în municipiul Chișinău, 41,43%.

Anticoruptie.md
06/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii