PREZIDENȚIALE 2024// Tudor Ulianovschi: din diplomație spre Președinție, pentru normalitate și prosperitate

Mihaela Cibotaru
14/10/2024

Și-a început creșterea profesională în diverse funcții la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), de unde Tudor Ulianovschi s-a lansat în cariera diplomatică. A deținut funcția de ministru de externe în perioada în care Republica Moldova își fortifica relațiile cu Orientul Mijlociu, inclusiv prin controversata și criticata decizie de a oferi cetățenia moldovenească contra investiții. Este fiul judecătorului Xenofon Ulianovschi căruia, în 2018, i-a fost repartizat dosarul lui Șor și care s-a abținut de la examinarea acestuia. Unchiul său, Gheorghe Ulianovschi, ex-judecător, a devenit avocat și printre clienții săi sunt magistrați învinuiți în dosarul „Spălătoria rusească”. În calitate de președinte, se angajează ferm „să aduc Republica Moldova pe calea normalității și prosperității”.

Funcționar, diplomat cu amprente democratice

Tudor Ulianovschi a susținut licența în drept și a obținut masterul în drept internațional la Universitatea Liberă Internațională din Chișinău. El și-a început activitatea profesională în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în 2004, de unde a plecat în funcția de consilier în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Washington.

După alți doi ani de muncă în cadrul MAEIE, Ulianovschi a plecat in Qatar pentru doi ani, pentru ca în 2014 să devină viceministru de Externe, a deținut mai multe funcții în cadrul organizațiilor internaționale.

În 2015, Investigatii.md scria că Tudor Ulianovschi, viceministru de Externe, indicase că are în proprietate un apartament cu o valoare cadastrală de 50 de mii de euro, primit printr-un act de donație în 2008, trei conturi bancare, precum și două automobile. În declarația sa pentru 2014, Ulianovschi indică un salariu de puțin sub 140 de mii de lei și procurarea unui automobil cu 440 de mii de lei, valoare de trei ori mai mare decât tot venitul pentru ultimul an.

În perioada 2016-2018 el a fost Ambasador al Moldovei în Elveția și Liechtenstein. Între 2018-2019, Tudor Ulianovschi a fost ministru de Externe în guvernul Filip, fiind unul dintre cei șapte miniștri propuși de Partidul Democrat.

În calitate de ministru el a fost membru al relegației care a participat la inaugurarea, în mai 2018, a ambasadei Republicii Moldova la Abu Dhabi, într-o clădire de lux. Din delegația Republicii Moldova a făcut parte, e adevărat „în calitate privată, ca persoană care activează în sectorul privat” și miliardarul Vaja Jhashi, prieten a lui Vladimit Plahotniuc, atunci lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM). 

La scurt timp, în ultimele zile ale sesiunii parlamentare de dinainte de vacanță, Parlamentul a adoptat controversata reformă fiscală care conținea prevederi legate de amnistierea fiscală și dobândirea cetățeniei R. Moldova în condiții dubioase. Au fost create 5.000 de cetățenii ce pot fi acordate contra sumei de 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puțin 250.000 de euro de euro într-un domeniu strategic de activitate.

Deși decizia a fost criticată de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, Guvernul a continuat să promoveze dobândirea cetățeniei Republicii Moldova în Orientul Mijlociu, mai precis Emiratele Arabe Unite. Pe 5 noiembrie, o delegație a R. Moldova lansa la nivel internațional „Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție” în cadrul Conferinței Globale a Reședinței și Cetățeniei. Evenimentul s-a desfășurat în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

După plecarea Guvernului Filip, Ulianovschi s-a mutat în Canada, unde conduce o companie ce activează în domeniul energiei verzi.

​Candidatul Tudor Ulianovschi este fiul judecătorului Xenofon Ulianovschi, fost vicepreședinte al Curții de Apel Chișinău, unul dintre magistrații căruia, în 2018, i-a fost repartizat dosarul lui Șor și care s-a abținut de la examinarea acestuia. În 2007, candidatura sa pentru funcția de vicepreședinte al instanței a fost respinsă de șeful statului, potrivit unei anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice în comun cu Ziarul de Gardă, din motivul că Ulianovschi era la Curte doar de un an. În plus, făcând parte dintr-un complet de judecători, a redus de trei ori pedeapsa aplicată unui cetățean turc de prima instanță, acuzat de trafic de copii. El a ajuns în aceaastă funcție peste un an. În 2013, CSM a decis intentarea procedurii disciplinare împotriva lui Xenofon Ulianovschi care era acuzat de un avocat de emiterea unor hotărâri falsificate, iar în 2014, el a primit totuși „Ordinul de Onoare”, acordat de președintele țării.

Unchiul candidatului în prezidențiale, Gheorghe Ulianovschi, fost judecător și ex-președinte al Curții de Apel Comrat, a devenit avocat, iar printre dosarele de rezonanță ale apărătorului au fost cel al ex-deputatului Chiril Lucinschi și ale câtorva magistrați învinuiți în dosarul „Spălătoria rusească”. 

 

Averi modeste, venituri solide

Tudor Ulianovschi a indicat în declarația sa pentru 2023, prezentată la Comisia Electorală Centrală, venituri din salariu de 220.000 de dolari canadieni (cca 2,8 mln lei). Soția sa a avut un venit de 42.000 de dolari canadieni (cca 54 de mii de lei) pentru servicii juridice. Alte 5.400 de euro și 100 de mii de lei au constituit venitul din alocațiile pentru îngrijirea copilului acordate de România și Republica Moldova.

La capitolul bunuri imobile sau mobile, candidatul Ulianovschi a indicat că deține un apartament cu suprafața de 151 de metri pătrați, cu o valoare de peste un mln de lei, procurat în 2019.

Totodată, Ulianovschi a indicat că familia sa deține nouă conturi bancare, deschise în mai multe bănci din Republica Moldova, România și Canada, pe care are peste 809 000 de lei.

I

La fel, potrivit declarației, familia Ulianovschi are efectuate investiții directe la Bursa de Valori și a contractat, în 2023, două credite a câte 300.000 de lei, cu o rată a dobânzii de 5%.

 

Citește și profilul candidaților/telor Andrei NăstaseMaia Sandu

Materialul a fost realizat grație suportului generos din partea cititorilor portalului Anticopruptie.md, care au transferat 2% din impozitul de venit către Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

 

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.  

 

 

Mihaela Cibotaru
14/10/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii