PREZIDENȚIALE 2024// Victoria Furtună: plecarea cu scandal din procuratură, legăturile cu Ilan Șor și o lansare în campanie din epicentrul separatismului

Viorica Mija
14/10/2024
Captură video

Candidata la funcția de președinte, Victoria Furtună, a apărut în centrul atenției publice după ce a plecat cu scandal din Procuratura Anticorupție. Deși se declară independentă, există mai multe indicii că ar fi susținută în campanie de Ilan Șor. Fiind o persoană aproape anonimă  câteva luni în urmă, Furtună țintește la cea mai înaltă funcție în stat, iar mesajele sale electorale abundă în narațiuni similare celor promovate de forțele pro-rusești.

Cu porumbelul în mână și narațiuni pro-război

Victoria Furtună s-a lansat în campania electorală din zona separatistă. Cu un porumbel în mână, având pe plan secund imaginea Tiraspolului, fosta acuzatoare s-a declarat independent.  

Deși a etalat o tonalitate împăciuitoare, aceasta a folosit utilizat subiectul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina în scopuri nu tocmai pașnice.

„Am aflat că al doilea mandat prezidențial al Maiei Sandu va începe cu un război, al doilea front în Transnistria, războiul împotriva păcii este în pregătire activă. Tot ajutorul extern în bani, cadre arme, tehnică, pe parcursul ultimilor doi ani, a fost doar pregătirea evenimentelor din toamna care vine”, a spus Furtună.

Candidata nu și-a pus obiective prea clare, dar insistă pe „pace, tradiții și valori”.

„Ni s-a promis prosperitate, am primit sărăcie, șomaj și corupție. Ni s-a promis libertate, trăim de facto sub cenzură. Iar dacă vorbești de pace sau tradiții, valori, ești declarat trădător de patrie. Se pare că acum avem nevoie de foarte puțin. Să știm că mâine nu va fi mai rău”, a declarat Furtună.

Demisia din procuratură

Victoria Furtună a demisionat din funcție pe 11 martie. Aceasta declară că a ajuns în lista persoanelor incomode guvernării pentru dezvăluirile sale. Ar fi vorba despre instituții publice care ar fi fabricat note informative false pe numele mai multor judecători.

Pe 12 martie, procurorii au desfășurat percheziții în biroul său. Acestea au avut loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Acțiunile în forță au fost coordonate cu șefa PA, Veronica Dragalin.

„Avem zero toleranță față de procurori, ofițeri sau angajați care, în loc să combată corupția, contribuie activ la acest flagel prin infracțiuni care împiedică examinarea confidențială și obiectivă a dosarelor penale în gestiunea Procuraturii Anticoruție și care, prin astfel de acțiuni, denigrează întreaga instituție și reduc încrederea în sistemul de justiție”, a spus Veronica Dragalin, citată în comunicat emis marți de Procuratura Anticorupție.  

Fosta procurora anticorupție Victoria Furtună a negat implicarea sa în divulgarea informațiilor din ancheta unor persoane și a spus că a aflat marți despre faptul că procurorul general interimar a inițiat o cauză penală pe faptul scurgerilor de informații dintr-o cauză penală pornită de Procuratura Anticorupție.

La cererea reporterului Portalului Anticoruptie.md, atât SIS, cât și Președinția au reacționat la informațiile prezentate de Furtună. Serviciul a precizat că acțiunile întreprinse în cazul procurorei anticorupție, Victoria Furtună, au fost întreprinse conform legii, iar informațiile colectate pentru aviz sunt „pertinente și verificate”. La rândul său, Președinția a comunicat că „nu comentează declarațiile calomnioase din spațiul public”. 

La o lună de la anunțarea demisiei, Furtună și-a creat asociația obștească „Vox Populi, Vox Dei” și a devenit deosebit de activă în spațiul public.

Victoria Furtună, „porumbelul de rezervă” al lui Ilan Șor

O înregistrare audio, expediată jurnaliștilor de la Deschide.md, dezvăluie cum lidera organizației teritoriale a partidului „Șansă” din Dondușeni, Cristina Crudu, dă instrucțiuni ca la alegeri să fie votată Victoria Furtună. Crudu se adresează și partenerilor din blocul „Pobeda”.

„Candidatul pe care îl susținem ne-a fost prezentat ieri, e doamna Victoria Furtună. Noi suntem în blocul electoral „Pobeda” (Victorie). Doamna Victoria Furtună e candidat independent. Ea tot are electoratul ei. Ea este jurist, a activat 18 ani în Procuratura Generală. Dacă bateți pe Google, o să vedeți situația, adică problema, că Maia Sandu a dat-o afară din Procuratura Generală”, ar fi declarat Crudu, conform surselor Deschide.md.

Crudu ar fi spus că a primit indicații „de sus”, făcând trimitere la Ilan Șor.

„Aceasta este indicația lui Ilan Mironovici (Șor – nota red.), și, știți cum este vorba, «приказы не обсуждаются» (ordinul nu se discută – trad.). Rugămintea ca să duceți informația la activiști, așa ne-a spus și nouă, cumva pe în șoaptă. Adică să nu se observe cumva că în spatele Victoriei Furtună stă blocul electoral „Pobeda”. Ori că noi am avea o legătură, că Șor are o legătură cu Victoria Furtună. O susținem, dar indirect”, ar fi declarat Crudu.

Contactată de jurnaliști, Crudu a negat că ar fi dat astfel de indicații membrilor organizației teritoriale. În plin scandal al interceptărilor, Furtună a plasat un mesaj pe pagina sa de telegram în care nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile.

„Un lucru este cert, că pe mine oamenii mă susțin, iar cei care au încălcat, încalcă și vor încălca legea sau utilizează numele unei persoane sau utilizează oamenii, să răspundă în fața instanței de judecată așa cum prevede legea”, a comentat Furtună.

Milionul Victoriei Furtună s-a evaporat definitiv. Ce a decis instanța de apel în litigiul cu Maia Sandu

Curtea de Apel Chișinău a respins recent recursul fostei acuzatoare în litigiul cu actuala președintă, Maia Sandu. Furtună a cerut prejudicii morale de un milion de lei pentru comentariile făcute de Sandu în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Președinție, în luna martie.

În timpul conferinței, Maia Sandu a fost întrebată dacă declarațiile Victoriei Furtună despre o eventuală fabricare de dosare de către SIS și CNA ar fi adevărate, dar și despre decizia sa de a nu-l numi în funcție pe judecătorul Alexei Paniș. Fără a pronunța numele acuzatoarei, Sandu a dat de înțeles că răspunsurile trebuie căutate la instituțiile menționate și nu la Președinție.

„Vedem procurori care au comis abuzuri pe timpul lui Plahotniuc… acum nu au altă treabă, nu se preocupă de dosare, de corupție mare prin care a fost prejudiciat statul și cetățenii, în schimb se ocupă de judecători în raport cu care există întrebări. Să răspundă SIS și CNA, eu am dreptul legal să întorc la CSM dosarele judecătorilor în raport cu care am întrebări. Și eu am întrebări în raport cu integritatea unor judecători”, a răspuns președinta Maia Sandu.

Deși nu i-a pronunțat numele, ex-acuzatoare Victoria Furtună consideră că Sandu a făcut aluzie la ea, în contextul presupusei colaborări Vlad Plahotniuc.

Cu cât este mai înaltă poziția în stat – cu atât mai mare trebuie să fie responsabilitatea pentru tot ceea ce faci și ce spui. Funcția de președinte a țării nu conferă permisiunea de a face declarații false, lipsite de dovezi pentru a denigra intenționat pe cineva. Nu este prima dată când o face în raport cu diferite persoane, dar cu mine asta nu va trece. 1 000 000 de lei am solicitat în calitate de daune morale în cererea prealabilă expediată astăzi pe numele Maiei Sandu pentru defăimare intenționată”, a comentat Furtună.

 

Cadouri de peste 18 mii de euro, în 2023

În declarația de avere depusă la CEC, Victoria Furtună a indicat salariul ridicat, în 2023, de la Procuratura Anticorupție - aproape 400 de mii de lei. Soțul său a adus acasă, de la firma de construcții Promilton, 240 de mii de lei.

Pe parcursul unui an, Furtună a primit de două cadouri bănești a câte 5 mii de euro fiecare. A mai avut parte și de alte sume generoase – 70 de mii de lei, 8 mii de lei și de două ori câte 5 mii de lei.  Cu ocazia zilei de naștere a adunat patru sume rotunjoare – 20 de mii de lei, 13 mii lei, 15 mii lei și 16 mii lei.

Furtună a primit indemnizație pentru copil, din România, în sumă totală de 6 mii de lei românești. Deține un teren într-un sat și o casă de peste 101 metri pătrați, primită în 2017. Din 2021, Furtună apare la volanul unei Skoda Superb, cumpărată în baza unui contract de leasing. Valoarea bunului este de aproape 20 de mii de euro, iar prețul de piață – peste 43 de mii de euro.

 

Materialul a fost realizat grație suportului generos din partea cititorilor portalului Anticopruptie.md, care au transferat 2% din impozitul de venit către Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

 

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.  

Viorica Mija
14/10/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii