Profil de partid: Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic

Natalia Cozma
28/06/2021
Foto: Congresul Civic via Facebook

În preajma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, curent portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice lansează o campanie de informare despre candidații electorali și partidele politice care concurează în actualul scrutin. Pe locul 2 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare din 11 iulie este Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic. Formațiunea a fost lansată în decembrie 2019 de un grup de foști membri ai Partidului Comunist din Republica Moldova și foști deputați pe listele acestei formațiuni. Partidul se declară de stânga, anti-NATO și anti-vasalitate occidentală. Planul de acțiuni al Congresului civic include soluționarea problemelor ecologiei, tineretului, combaterea migrației, atenuarea situației categoriilor social-vulnerabile ale populației etc.

 

 

În lista de candidați  ai formațiunii se regăsesc foști deputați PCRM, dar și foști membri ai partidul condus de Vladimir Voronin. Printre fondatori se număra foștii deputați comuniști Mark Tkaciuk, Iurie Muntean, Zurab Todua și Mihail Poleanschi, care au părăsit PCRM în anul 2014. Cap de listă este fostul comunist Iurie Muntean.

„Lista aprobată include 101 candidați la funcția de deputat. Printre ei se regăsesc economiști, reprezentanți ai societății civile, mediul științific, jurnaliști și publiciști, reprezentanți ai Administrației Publice Locale, pedagogi și medici. În jur de 60 la sută din listă sunt reprezentanți regionali. Majoritatea candidaților la funcția de deputat au fost înaintați la recomandarea comitetelor raionale ale Congresului Civic”, menționează reprezentanții Partidului Acțiunii Comune Congresul Civic.

Iurie Muntean este fost deputat în Parlament în perioada 2009-2014 și fost viceministru al economiei pe timpul mandatului de ministru al lui Igor Dodon. A fost exclus din PCRM în 2014, alături de Marc Tkaciuk și Grigore Petrenco.  Acum doi ani Muntean a ajuns în atenția presei și poliției după ce ar fi lovit cu pumnul mai multe mașini parcate în stradă și s-a ales cu un dosar penal. Solicitat telefonic de jurnaliști acesta a spus că este într-o ședință și a ținut să menționeze că nu va  comenta subiectul. În perioada cât a fost deputat presa l-a numit campion la altercații în Parlament una dintre țintele sale ajungând la un moment dat Ion Ceban, fost coleg de partid și actual primar al Capitalei. În declarația de avere depusă la CEC, Muntean indică pentru ultimii doi ani un venit de doar 4296 lei în calitate de salariu de la Congresul Civic. Acesta mai declară un teren agricol și un apartament, dar și un automobil cumpărat în 2018 cu 25 000 lei. 

Marc Tkaciuk a fost deputat în Parlament între 2001-2002 și 2009-2014. Este fost consilier prezidențial al ex-președintelui Vladimir Voronin. În perioada guvernării comuniste era numit „ideologul” și „eminența cenușie” a Partidului Comuniștilor. La 23 mai  2014 a renunțat la mandatul de deputat, iar ulterior a fost exclus din Comitetul Executiv al PCRM. Aceasta după ce Tkaciuk s-a declarat nemulțumit că Vladimir Voronin și-a schimbat discursul în raport cu Federația Rusă și că încerca să fie pe plac oficialilor din Uniunea Europeană. Atunci, dânsul spunea că se retrage definitiv din politică. Presa a scris la acel moment că politologul ar fi intenționat să se mute definitiv cu traiul în Crimeea.

În declarația de avere pentru anii 2019-2020, politicianul a indicat un venit de 56 896 lei din salariu la PP Stratum Plus. Soția acestuia a avut un venit de 10 352 lei de la aceeași companie. Familia deține un teren dobândit în anul 2010 și un apartament în valoare de peste 480 000 lei, obținut în 2011 prin contract de donație.  

Tcakiuk și Muntean erau suspectați că ar conduce discret gruparea Antifa, care își declara drept scop principal lupta cu fasciștii și unioniștii și ar fi pregătit acțiuni de destabilizare în țară. Presa a scris că membrii acestei grupări erau  foarte activi luând partea separatiștilor pro-ruși din Ucraina.

În ajunul revenirii în politică, Marc Tkaciuk a avut o întrevedere la Chișinău cu emisarul rus Dmitri Kozak, iar această întâlnire a generat speculații în legătură cu noul partid. Tkaciuk a negat că formațiunea ar fi finanțată din exterior.

Potrivit informațiilor din mass-media Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic (PACC) este finanțat prin donații de la cetățeni și antreprenori. În cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, Marc Tkaciuk a declarat că este unul dintre finanțatorii partidului, iar banii – 25.000 de lei, ar fi fost împrumutați de la sora sa. O donație de 25.000 lei a făcut și Iurie Muntean.

În cadrul unei emisiuni televizate Marc Tkaciuk a stipulat că formațiunea pe care o reprezintă  pledează pentru desființarea funcției de președinte. „De ce am avea nevoie de acest nacealnik, preocupat de propria-i importanță? El se bagă printre picioare, încurcă lumea, zăpăcește partenerii internaționali. Aceasta îi buimăcește pe oamenii care vin la alegerea directă a „unui prim-măturător în salonul bolnavilor de holeră”, a subliniat fostul deputat. „Uite când vom trăi ca în Italia sau Germania, când vom reveni la un nivel de cultură politică, când vom avea standarde, iar generozitatea îi va permite societății să plătească o funcție simbolică, va fi altă treabă. Acum, însă, nu avem nevoie de președinte”.

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

Natalia Cozma
28/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii