Profil electoral: Andrian Tartacovschi, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar al orașului Drochia

Mariana Colun
17/10/2019
Foto: primariadrochia.md

Consilierul orășenesc Andrian Tartacovschi va lupta la 20 octombrie pentru fotoliul de primar al orașului Drochia, din partea Partidului Unității Naționale.

El a activat anterior în calitate de taxator și inspector la Piața Agroalimentară Drochia. În ultimii patru ani, Tartacovschi s-a regăsit, pe rând, în trei formațiuni politice. A acces în Consiliul orășenesc pe listele Partidului Socialiștilor. Câteva luni mai târziu a aderat la Partidul Nostru. În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din toamna lui 2016, Tartacovschi a făcut o donație în valoare de 9.800 de lei pentru Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru la fotoliul de președinte al țării. Împreună cu alți trei colegi, a părăsit formațiunea, în ianuarie 2017. Într-o scrisoare expediată presei de cei patru consilieri se menționează că motivul retragerii din formațiunea condusă de Renato Usatîi este acela că nu mai vor să fie mașinărie de vot. „Fracțiunea sus-numită urmărește doar ambițiile și interesele personale, de grup, politice și nimic în interesul orașului, locuitorilor acestuia. Ne-am săturat de PR ieftin”, se menționează în scrisoare. În prezent, Tartacovschi este consilier orășenesc neafiliat politic. În același timp, Tartacovschi este președintele Organizației Teritoriale Drochia a Partidului Unității Naționale.

În declarația de avere și interese personale pentru 2016, completată de Andrian Tartacovschi au fost indicate venituri de 171 de mii de lei din salarii, pensii și indemnizații. El a mai trecut pe hârtie un Hyundai pe care îl conduce prin procură. Consilierul nu a declarat niciun teren și nicio locuință în 2016.

În declarația de avere pentru 2017, Tartacovschi a indicat venituri de 55 de mii din salariu, indemnizații și pensie, precum și alte 34 de mii (!) din vânzarea unui apartament, asta chiar dacă în 2016 nu raporta niciun apartament în proprietate. Nici în 2017 nu a raportat nicio locuință. În schimb, automobilul pe care acum un an  îl conducea prin procură, în 2017 a fost trecut drept proprietate și evaluat la 4.000 de euro.

Venituri de 81 de mii de lei a încasat consilierul în 2018. Curios este că și suma de 34 de mii „din vânzarea apartamentului” figurează în declarația de avere pentru anul trecut. Celelalte informații au rămas aceleași.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
17/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii