Profil electoral: AUR deschide lista de la parlamentare cu o moldoveancă unionistă din Italia 

Anticoruptie.md
06/07/2021
Facebook

Victoria Grosu Vremeș ocupă prima poziție în lista propusă de AUR pentru alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc în data de 11 iulie în Republica Moldova.

„Victoria Grosu Vremeș este o colegă din diaspora italiană. În 6 decembrie 2020, la alegerile parlamentare din România, AUR a luat în diaspora 60.000 de voturi de la basarabeni. La o prezență de circa 50% din alegători, acestea ar fi suficiente să trecem pragul de 5% și să intrăm în Parlament”, a declarat unul dinte liderii AUR și fostul deputat liberal, Valeriu Munteanu pentru Veridica.ro.

Născută în satul Lozova, raionul Strășeni, Victoria Grosu-Vremeș a emigrat cu mai bine de două decenii în Italia, acolo unde trăiește cu familia ei. Ea este nouă în peisajul politic, dar totuși activează de mai mulți ani în Plaforma 2021, o mișcare unionistă ce militează pentru unirea Republicii Moldova cu România.

„M-am născut pe teritoriul românesc în familia a doi români, Gheorghe Grosu și Maria Avram. Am absolvit nouă clase, la școala medie din satul natal, mi-am continuat studiile la Colegiul Financiar Bancar din Chişinău, acolo unde am susținut examenul de Bacalaureat și obținut specialitatea contabil audit. În 2005, dezamagită, scârbită de valorile și principiile după care se ghida societatea - efect al crizei economice, am emigrat în Spania, iar din 2010 trăiesc în Roma, Italia”, declara ea într-un interviu oferit ziarului Timpul.

Ea spune că nu a fost membru al vreunui partid, dar a susținut și votat de fiecare dată partidul care „îi reprezenta idealurile și-i respecta identitatea”. S-a alăturat astfel Platformei 2012 în anul 2015 și a început să-l sprijine constant pe activistul George Simion, în prezent co-președintele AUR.

„Eu nu vreau să reprezint aici diaspora, eu vreau să reprezint, aici, unioniștii din diasporă, care simt românește, care își doresc o Românie Mare într-o Europă Unită! Idealul reîntregirii națiunii noastre este reîntregirea țării, iar astăzi noi nu avem o altă persoană care să reprezinte, sau altfel spus, mișcarea de reîntregire a națiunii române și lupta pentru revenirea în spațiul firesc al Republicii Moldova se identifică foarte bine cu George Simion”, susținea ea în februarie 2019, atunci când Simion a candidat și la alegerile europarlamentare.

Începuturile activității politice din Italia

Victoria Grosu Vremeș spune că AUR Italia și-a început activitatea în această țară în ianuarie 2020 prin contribuția unor entuziaști ai ideilor unioniste.

„Obiectivul nostru este cel de a uni românii din Italia. Suntem cea mai mare comunitate de români din afara granițelor țării; suntem două milioane de suflete care, dacă ar face front comun, ar fi o forță imposibil de ignorat”, mai susținea ea.

Ea mai este de părere că cel mai scurt drum pentru intrarea în UE a Republicii Moldova este unirea cu România.

Victoria Grosu Vremeș a avut o reacție pe 8 iunie, după ce Igor Dodon, liderul PSRM, a amenințat fizic și a insultat public membrii și simpatizanții AUR, după ce aceștia au protestat în fața casei în care locuiește liderul socialiștilor. 

„Am văzut reacția lui Igor Dodon la acțiunea de protest a AUR. Atenție, nu a fost o acțiune electorală, ci una de protest. Noi știm foarte bine că există constrângere asupra celor de la CEC și că în realitate Igor Dodon și PSRM se află în spatele deciziei de limitare a numărului de secții de votare”, a spus ea.

Avere și interese

Conform declarației de avere depuse la CEC, Victoria Grosu Vremeș, deține funcția de manager la hotelul „Bye, Bye Roma Bad and Breakfast”, de unde a obținut un salariu anual de 22.400 de euro. De asemenea, soțul ei lucrează la compania de amenajări interioare și exterioare Vi.Ma.Gi, de unde a obținut o sumă de 39.200 de euro.

Ea mai declară că ține în co-proprietate un apartament de 67 de metri pătrați, cu o cotă de 50%, fără a menționa valoarea acestuia sau unde anume este amplasat.

Victoria Grosu Vremeș nu mai are alte venituri sau proprietăți, mașini sau alte bunuri de valoare. Ea nu are datorii și nu se află în vreun conflict de interese. Anterior, ea nu a mai deținut funcții publice în Republica Moldova. Nu are cazier judiciar și nu a făcut obiectul unor plângeri penale sau procese de judecată.

În 15 octombrie, 2019, Victoria Grosu Vremeș a fost inclusă la CEC de concurentul Anatolie Ursu pe lista observatorilor naționali în circumscripția 50 din afara granițelor Republicii Moldova pe alegeri parlamentare precedente.

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

Anticoruptie.md
06/07/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii