Profil electoral: Denis Dănilă, candidatul PSRM la funcția de primar al orașului Vatra

Mariana Colun
12/10/2019
Foto: Facebook.com

Primarul orașului Vatra, Denis Dănilă, va lupta pentru un nou mandat la alegerile din 20 octombrie.

Dănilă s-a implicat în politică în 2011, când a acces în Consiliul Local Vatra din partea PCRM. Ulterior a părăsit rândurile Partidului Comuniștilor și a aderat la echipa PSRM. În iunie 2015 a participat din nou la alegerile locale și a acces din nou în Consiliul Local, de acestă dată pe listele Partidului Socialiștilor. A ales însă mandatul de primar al localității, pe care l-a câștigat din turul II, acumulând 55,84% din voturi.

Veniturile și averea

În declarația de avere pentru 2015, Denis Dănilă a raportat venituri în mărime de 48 de mii de lei, o pătrime dintr-un apartament de 33,4 metri pătrați și o odaie de cămin de 22,5 metri pătrați, precum și un automobil de marcă Chevrolet, procurat în 2012 cu 156 de mii de lei. De asemenea, primarul de la Vatra a trecut pe hârtie și firma pe care a fondat-o - Diadan Lex, specializată în consultații juridice.

În 2016, bugetul familiei Dănilă a constituit circa 113 mii de lei, adunați din salariul primarului și indemnizația de creștere a copilului, la care s-a adăugat un transfer de 2.000 de euro din Italia pentru reparația casei părinților. În 2017, veniturile lui Dănilă s-au cifrat la 86 de mii de lei, iar în 2018 - la 89 de mii de lei. Tot anul trecut, primarul de la Vatra a luat în comodat un apartament de 72,8 metri pătrați, evaluat la 165 de mii de lei.

Sute de mii de lei, bani publici, pentru confort

O anchetă a portalului Moldova Curată din octombrie 2017 arată că primăria Vatra a investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort, achiziționând o mașină scumpă. „Pentru o Skoda Octavia, din bugetul local s-au cheltuit 331 de mii de lei. Pentru comparație, pentru anul 2017 Primăria, potrivit Agenției Achiziții Publice, a cumpărat produse alimentare pentru grădinița din localitate, în valoare de peste 371 de mii de lei. Așadar, costul mașinii noi este cu câteva zeci de mii de lei mai mic decât valoarea produselor alimentare pe care le consumă timp de un an copiii de la Gradinița-creșă nr. 193 din orașul Vatra. Primarul din Vatra spune însă că prețul mașinii nu i se pare mare”, au scris jurnaliștii.

În august 2018, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a constatat că primarul localității Vatra a comis acțiuni ce reprezintă hărțuire pe criteriu de apartenență politică în activitatea de participare la administrarea treburilor publice. Consiliul îl obliga atunci pe Dănilă să aducă scuze publice consilierei Rodica Iurii-Bobeica la următoarea ședință a consiliului orășenesc Vatra.

Nereguli de milioane, depistate de Curtea de Conturi

Un raport al Curții de Conturi din aprilie 2017 arată nereguli de milioane în evidența financiară de la Primăria Vatra. „Urmare clasificării eronate a mijloacelor fixe și necapitalizării valorii documentației de proiect, a fost majorată valoarea „investițiilor în curs de execuție” cu suma de 5,1 milioane de lei, a „construcțiilor speciale” - cu suma de 1,6 milioane, a „altor mijloace fixe” - cu suma de 2,9 milioane de lei, și a „mașinilor și utilajelor” - cu peste un milion. S-a micșorat valoarea „clădirilor” cu suma de 3,6 milioane, a „construcțiilor speciale ” - cu suma de 1,4 milioane,a „instalațiilor de transmisie” - cu suma de 4,1 milioane de lei”, potrivit raportului Curții de Conturi.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
12/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii