Profil electoral: Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Nadejda”

Anticoruptie.md
05/07/2021

Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” este pe locul șapte în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Formațiunea a fost fondată în 1997, având drept scop protecţia şi promovarea drepturilor politice, economice, sociale ale cetăţenilor. Pe lista electorală se regăsesc 53 de candidați, mulți dintre aceștia au indicat zero venituri în declarațiile depuse la Comisia Electorală Centrală.  

Potrivit informațiilor de de postalul e-democracy, MP „Speranţa-Надежда” a luat parte la scrutinele parlamentare din 1998 şi 2001, şi la alegerile locale din 1999 şi 2003. Cel mai bun rezultat l-ar fi atins  În urma scrutinului parlamentar din 25 februarie 2001, când a reuşit să ajungă cu un deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Blocului Electoral “Alianţa Braghiş”.

Timp de două decenii formațiunea a fost condusă de Vladimir Florea, președintele Uniunii Transportatorilor și Drumarilor. Din 2018 președinte a devenit activistul Andrei Donică. În 2019, acesta a candidat funcția de primar al municipiului Chișinău din partea Mişcării Profesioniştilor „Speranţa-Надежда.  

Ulterior, s-a retras din cursă în favoarea candidatului din Blocul ACUM, Andrei Năstase. Potrivit lui, a decis să iasă din cursă  ca să fie economisiți bani, întrucât astfel nu ar mai fi fost necesar turul doi de scrutin.

„Am decis să mi retrag candidatura de la funcția de primar în favoarea Blocului ACUM, deoarece șanse reale au doar doi candidați. Nu vreau să fiu considerat spoiler care fură din voturi pentru a diminua șansele unor candidați”, a explicat Donică.

În 2003 Andrei Donică a absolvit Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii. În același an, și-a început activitatea în calitate de cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări pentru Pomicultură al Academiei de Științe. În 2008, a susținut teza de doctor în științe agricole, iar în 2011 a devenit președinte al  Asociației Producătorilor de Fructe din Republica Moldova. 

Andrei Donică nu a deţinut funcții publice. În campania electorală pentru parlamentarele din februarie 2019, acesta propunea  instituirea unei noi legi: pedeapsa cu moartea pentru fiecare deputat prins cu acte de corupție și coniscarea averii până la a treia generație.

La 12 octombrie 2018, Andrei Donică a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, după ce, pe 30 septembrie 2016, l-a stropit cu o găleată cu lapte, lângă clădirea Guvernului, pe Octavian Armașu, pe atunci ministru al finanțelor. La 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chișinău a încetat procesul penal în privința lui Andrei Donică pe motiv că fapta constituia o contravenție. Donică nu a fost atras nici la răspundere contravențională, deoarece intervenise termenul de prescripție,

În 2013, a aruncat cu ouă în timpul prezentării planurilor de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău, astfel exprimându-și atitudinea critică faţă de concesionarea dubioasă a aeroportului. În ambele cazuri nu a plătit amenzile aplicate inițial.

 Ilia Donică, numărul 1 pe listă

Cap de listă electorală la Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Nadejda” este Ilia Donică, tatăl lui Andrei Donică. Acesta este agronom de profesie, iar în prezent deține funcția de director adjunct la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. Al doilea pe listă este Andrei Toma, șef de direcție într-o instituție guvernamentală, iar al treilea este Valentin Casapciuc, un antreprenor de la Strășeni. Din declarațiile depuse la Comisia Electorală Centrală, reiese că mai mulți candidați ar avea zero venituri.  De exemplu, Igor Leșan, de profesie economist, Olga Cîrlig, juristă, Serghei Casapciuc și Alexandru Grîu care este manager, indică zero venituri în declarația de avere.

Ilia Donică s-a născut la 1 august 1958 în satul Mateuţi, sectorul Rezina, judeţul Orhei. A absolvit Institutul Agricol din Chişinău în anul 1981. Începând cu acelaşi an activează în cadrul Institutului de cercetări pentru Pomicultură în calitate de cercetător ştiinţific (superior, coordonator, principal) şi şef de secţie. În prezent este vicedirector marketing al Institutului de Cercetări pentru Pomicultură. Autor a peste 100 de lucrări ştiinţifice.

Ilie Donică a ajuns în vizorul opiniei publice după ce a făcut primele acuzaţii în adresa familiei fostului președinte al AȘM, Gheorghe Duca, că ar primi salarii ilegale. 

Potrivit lui Donică, soții Gheorghe și Maria Duca au primit în 2015 salarii, premii și suplimente salariale în valoare totală de circa jumătate de milion de lei din activitatea desfășurată în cadrul Academiei de Științe, la Universitatea Academiei, Universitatea de Stat, Institutul de Chimie, Biblioteca Academiei de Științe „Andrei Lupan” și Centrul de Proiecte Internaționale, bani care ar fi fost încasați ilegal.

În cadrul unei conferințe de presă din 13 decembrie 2016, Donică a precizat că s-a plâns mai multor instituții, inclusiv Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale. În urma adresărilor sale, ar fi fost creată o inspecție în cadrul Ministerului Finanțelor, care ar fi confirmat ilegalitățile admise.

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

Anticoruptie.md
05/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii