Profil electoral: Partidul Democraţia Acasă – de la o mişcare a tinerilor la lupta pentru mandate de deputat

Julieta Saviţchi
04/07/2021

Partidul Democraţia Acasă se află pe poziţia a 11-ea în buletinul de vot pentru alegerile parlamentarea anticipate. Formaţiunea nu a fost prea activă în viaţa politică a ţării, deşi are o experienţă de participare la câteva scrutine electorale.

Partidul este succesorul de drept al Mişcării de Tineret Democraţia Acasă, fondat de Vasile Costiuc, participant la protestele paşnice ale tinerilor din 7 aprilie 2009. În noua formaţiune s-au regăsit mai mulţi tineri care s-au considerat trădaţi de clasa politică care a preluat puterea după căderea regimului comunist. Partidul a fost constituit la 31 iulie 2011 şi înregistrat de Ministerul Justiţiei la 2 septembrie a aceluiaşi an. Este un partid de dreapta care se declară pro-unionist.

Formaţiunea lui Costiuc a participat pentru prima dată la alegeri în scrutinul electoral din 2014. La parlamentarele din 2014 a acumulat doar 2.450 de voturi, de două ori mai puţine decât numărul membrilor de partid.

Formaţiunea a încercat să-şi ia revanşa la alegerile locale din 2015. Pentru a-şi atinge scopul, partidul Demicraţia Acasă s-a alăturat inițial Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă”, alături de grupul ex-premierului Iurie Leancă şi Partidul Acţiunea Democrată a lui Mihai Godea şi Partidul Liberal Reformator. Vasile Costiuc se retrage însă din blocul respectiv cu puţin timp înainte de alegeri pentru a participa la scrutin de sine stătător pe motiv că în lista electorală nu au fost incluşi tinerii.

Formaţiunea lui Costiuc nu a câştigat niciun mandat la alegerile din 2015.

Primele rezultate în lupta politică Partidul Democraţia Acasă le-a obţinut la alegerile locale din toamna anului 2019 când a câştigat două mandate de primar şi 12 mandate de consilier local.

Experienţă prin mai multe partide

Vasile Costiuc are 40 de ani şi este liderul Partidului Democraţia Acasă, pe care l-a fondat cu 10 ani în urmă. Este absolvent de Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. A lucrat cameraman la Jurnal TV (între 2008-2009), în aceeași perioadă a fost membru al organizaţiei neguvernamentale Hyde Park, condusă de activistul civic Oleg Brega.

Prima experienţă politică a avut-o în cadrul Partidului Liberal condus de Mihai Ghimpu. În 2007 a organizat câteva conferinţe de presă în care l-a criticat pe Ghimpu că ar avea un mod dictatorial de a conduce formaţiunea.

În perioada anilor 2007-2009 apare pe post de consultant al formaţiunii politice condusă de Serafim Urechean, Alianţa Moldova Noastră.

În aprilie 2009, a participat la protestele antiguvernamentale, fiind o perioadă căutat şi persecutat de poliţie.

Vasile Costiuc a participat şi la protestele antiguvernamentale din toamna anului 2015, organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr, şi a stat în corturi timp de o săptămână. S-a retras ulterior, invocând că liderul protestatarilor, Andrei Năstase, ar fi încercat să ajungă la un compromis cu puterea, fapt respins de acesta din urmă.

Vasile Costiuc a fost unul din susţinătorii sistemului electoral mixt, înaintând condiţia excluderii pragului electoral şi introducerea turului doi pentru parlamentare.

Pe lista Partidului Democraţia Acasă urmă să se regăsească şi juristul Ion Dron, însă acesta a fost exclus pe ultima sută de metri pe motiv că este preşedintele unui alt partid, iar statutul formaţiunii lui Costiuc nu permite includerea liderilor altor partide în lista electorală.

Vasile Costiuc a participat şi la alegerile locale din 2019, inclusiv şi pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, dar a pierdut din primul tur.

Conform declarației de avere depuse la CEC, Vasile Costiuc nu a fost încadrat în câmpul muncii şi nici nu a avut venituri oficiale în anii 2019 și 2020. Soţia politicianului a câştigat în perioada respectivă 230 mii de lei în calitatea sa de director de grădiniță, acesta fiind singurul venit al familiei.

În anul 2020, Vasile Costiuc a devenit proprietarul unei locuințe cu suprafața de 61,5 m.p. în valoare de €34,5 mii, în baza unui contract de vânzare cumpărare.

Costiuc mai deține, din anul 2009, un teren agricol cu suprafața de 0,2426 ha, în valoare de 5800 de lei.

Politicianul nu a raportat mijloace de transport, deşi este văzut permanent la volanul unui automobil.

Vasile Costiuc a deveni cunoscut publicului larg şi pentru reportajele video pe care le distribuie pe reţelele de socializare, având ca protagonişti persoane nemulţumite de situaţia economică şi politică din ţară.

Cine sunt candidaţii

Cinci din cei 101 candidaţi de pe lista Partidului Democraţia Acasă sunt milionari în lei. Cel mai bogat dintre aceștia este Vasile Burdujan, economist de profesie, plasat pe locul 97 în lista electorală. Burdujan este originar dintr-o localitate şi este de aceeaşi vârstă cu Vasile Costiuc. Candidatul a raportat aproape trei milioane de lei pentru ultimii doi ani, obţinuţi din activitatea într-o companie privată.

Venituri cuprinse într-un milion şi două milioane de lei au raportat candidaţii Oxana Coban de pe poziţia 12, Valeriu Antonovici, locul 28 în listă, Inga Verdeş, locul 17, şi Serghei Ceban, locul 5.

Părinţii lui Ceban sunt membri ai PDM, iar mama sa este primar al satului Ocolina din raionul Soroca, funcţie pentru care a candidat de mai multe ori din partea Partidului Democrat.

Vladimir Ceban a deţinut anterior funcţia de director general al întreprinderii de stat Poşta Moldovei, iar acum deţine funcţia șef al Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat.

Un alt nume sonor de pe lista electorală a partidului este cel al vice-preşedintelui formaţiunii, Constantin Jardan-Botnaru. Acesta este verişor vitreg cu deputatul din Partidul Şor, Petru Jardan. Fratele său, Viorel, este consilier din partea PDM. Constantin Jardan-Botnaru se declară unionist şi spune că nu împărtăşeşte viziunile politice ale rudelor sale.

Investigația este realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

 

Julieta Saviţchi
04/07/2021Become a Patron!

Comentarii