Profil electoral: Partidul Puterea Oamenilor

Anticoruptie.md
30/06/2021
Facebook

Partidul Puterea Oamenilor a fost înființat recent, pe 21 februarie, 2021, de către fostul primar interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu.

„Ne dorim un partid bazat pe obiective foarte clare și pe probleme foarte clare ale omului. Noi am spus și credem cu fermitate că glodul nu are ideologie de stânga sau de dreapta. Și glodul și sărăcia e despre noi. Vom începe colectarea de cereri cum am zis și cu acei o mie de oameni care se vor alătura, împreună vom decide asupra mișcării politice, asupra denumirii, siglei și toate procedurile care urmează a fi făcute”, declara Codreanu în conferința de presă care anunța formarea partidului pe care îl conduce.  

El spunea atunci că formațiunea sa se va axa strict pe problemele reale ale oamenilor. „Spre exemplu, că 200 de creşe-grădiniţe au veceuri afară sau că în 2021 pentru cineva apa a ajuns să fie un lux. Sau cum rămânem fără păduri şi aer”, a declarat Ruslan Codreanu.

Alături de Codreanu a venit încă de la început și medicul pediatru Mihai Stratulat, fost membru în trecut al Partidului Democrat, ceea ce a ridicat suspiciuni că noua formațiune ar putea avea legături cu PD și oligarhul Vlad Plahotniuc.

Liderul PPO, Ruslan Codreanu nu este la prima aventură politică. El a participat și la fondarea Partidului Popular European din Moldova (PPEM) în 2015. Tot în acel an el a fost ales consilier municipal în Chișinău din partea formațiunii.

În noiembrie 2017 a fost numit viceprimar pe domeniul social al municipiului Chișinău. Pe 25 aprilie 2018 preia interimatul funcției de primar în Chișinău până în iulie 2019.

Codreanu a intenționat să participe la alegerile locale pentru funcția de primar al capitalei din 20 octombrie 2019, însă nu a fost înregistrat în cursă din cauza unor nereguli la întocmirea documentației necesare înscrierii în cursa pentru Primăria Capitalei.

Pe 19 martie, Partidul Politic Puterea Oamenilor, PPO, a fost înregistrat la Agenția Servicii Publice (ASP). Ulterior, pe 2 iunie, formațiunea a depus  actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrarea în lupta pentru alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc pe 11 iulie.

La șase zile distanță, pe 8 iunie, partidul lui Ruslan Codreanu a fost acceptat de CEC în cursa electorală. În acest context, a fost înregistrat simbolul electoral al concurentului pentru imprimare în buletinul de vot, a fost confirmat reprezentantul cu drept de vot consultativ în CEC, pe durata campaniei electorale și persoana responsabilă de finanţe (trezorier).

Intrarea în campanie

Pe 11 iunie, Partidul Puterea Oamenilor s-a lansat oficial în campania electorală. Primii  10 sunt: Ruslan Codreanu, Mihai Stratulat, Irina Revin, Ala Bulgaru, Radu Podolean, Inga Catlabuga, Marin Zavalidrov, Ruslan Vasilică, Cristina Temizkay, Petru Socolan.

Partidul condus de Codreanu s-a lansat în cadrul unei conferințe online. Formațiunea a ales un astfel de format, spune ea, în semn de solidaritate cu sistemul educațional, unul dintre cele mai afectate de pandemie. „Așa, pe Zoom online, au învățat elevii noștri în an de pandemie. Astăzi suntem solidari cu ei. În primul rând, cu copiii. Dar și cu părinții, buneii și cadrele didactice.  Și noi, ca mii de elevi din toată țara, am avut probleme să ne conectăm online și a fost nevoie să facem câteva teste. La cineva era internetul slab, la cineva nu mergea sunetul, altcineva trebuia instruit. De asta, noi azi, în primul rând, spunem un mare mulțumesc copiilor pentru că, deși cu multe bariere, cu multă indiferență din partea autorităților, au reușit și s-au descurcat să învețe”, a declarat Ruslan Codreanu, liderul partidului, fost primar interimar al municipiului Chișinău.

Codreanu și-a axat discursul pe educație, iar ținta sa electorală sunt părinții tineri cu copii, în special cei din mediul urban. PPO și-a propus și o atenție deosebită pentru mediu, acolo unde se încadrează aceeași tipologie de votanți.

„Vom investi în educație, în sănătate, în mediu, în justiție, din perspectiva părinților și a copiilor. Investim în lucruri care într-adevăr contează. Pentru că, așa cum zicea marele Spiru Haret: „Investești în educație, culegi în economie”. Nu vom uita nici de agricultori, de râuri, de păduri și de mediul înconjurător. Clasa de mijloc în agricultură nu există. Vom reforma tot ce înseamnă subvenții, să nu mai ajungă banii la cei care au, ci la cei care într-adevăr au nevoie de ei. 80% din membrii noștri nu au mai făcut politică. Vom face din Moldova o țară în care fiecare din noi să simtă că are viitor”, a mai spus Ruslan Codreanu.

Principalele direcții vizează majorarea și optimizarea cheltuielilor publice în sănătate, prioritizarea investițiilor și direcționarea fondurilor publice către servicii de sănătate performante și de calitate și utilizarea lor cât mai eficientă.

Programul PPO mai prevede depolitizarea sistemului medical, regionalizarea spitalelor și sporirea calității serviciului medical pediatric, introducerea programelor de sănătate publică pentru depistarea precoce a maladiilor cu grad ridicat al morbidității și mortalității în Moldova.

Funcția de primar interimar și dosarul penal

Codreanu a ocupat funcția primar intermediar în timpul guvernul Pavel Filip.  În trecut, Codreanu a făcut parte din l Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de fostul premier Iurie Leancă, o formațiune ce sprijinea guvernul democrat condus de Pavel Filip. De altfel, Codreanu a și fost unul dintre vicepreședinții PPEM.

Codreanu a dat asigurări într-o emisiune la TV8 că „nu este de-ai lui Plahotniuc”. El susține că, în Republica Moldova, clasa politică trebuie resetată și că ideea de a face un partid i-a venit după ce ar fi încercat din postură de cetățean să resolve mai multe probleme sociale. Cu toate acestea, Codreanu a fost consilier municipal și președintele fracțiunii PPEM din CM între iulie 2015 - noiembrie 2017.

După demiterea lui Chirtoacă de la Primărie, fostul viceprimar Nistor Grozavu i-a numit pe 6 noiembrie 2017 pe Silvia Radu (PD) și Ruslan Codreanu în calitate de viceprimari. În aceeași zi, Nistor Grozavu s-a retras din funcția de primar interimar, oferindu-i locul Silviei Radu.

În mai 2018, Silvia Radu și-a anunțat intenția de a candida la alegerile locale noi în Chișinău și l-a desemnat pe Ruslan Codreanu să asigure interimatul funcției de primar până la alegerea noului edil. Totuși, după anularea alegerilor pentru Primărie câștigate de Andrei Năstase și apoi anulate, Codreanu s-a autonumit în funcția de primar interimar.

Pe numele lui Ruslan Codreanu, a fost inițiat în septembrie 2019 un dosar penal pe faptul achiziționării unui lot de 31 autobuze la preț de 78 milioane de lei (fără TVA) dintr-un offshore aflat într-o regiune separatistă, mai precis Cipru de Nord, aflată sub controlul unui regim proturc, dar nerecunoscută la nivel internațional. Procurorii cercetează un posibil abuz de putere și abuz în serviciu.

Codreanu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat compania Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd. El a spus ulterior că nu știa mai multe detalii despre companie și că aceasta ar fi dintr-o zonă offshore. Totodată, acesta susţinea că licitaţia ar fi fost una legală.

Codreanu a explicat că a fost aleasă compania din Cipru deoarece aceasta a oferit o garanție de doi ani pentru mijloacele de transport, în timp ce compania românească propunea o garanție de doar 6 luni și numai pentru anumite piese auto. Mai mult ca atât, potrivit lui Codreanu, una dintre condiții era ca cifra anuală de afaceri a companiilor care au participat la licitație să fie de minimum două milioane de euro, iar compania românească BMC Truck & Bus nu a prezentat un document care să confirme acest lucru.

„Nu este adevărat, la dosarul ofertei noastre se pot regăsi bilanțurile financiare pe ultimii trei ani, 2015, 2016, 2017. Cifra noastră de afaceri este peste patru milioane 500 de mii de euro. Certificatul fiscal emis de către producător este de asemenea la dosarul ofertei. Și nici nu au cerut pentru consumabile un termen de garanție, noi aveam șase luni în cazul consumabilelor. A fost interpretat în mod abuziv”, a răspuns Silvia Colacea, directorul Executiv al BMC Truck & Bus.

Mihai Stratulat, implicare în acțiuni și evenimente organizate de Fundația lui Plahotniuc

Medicul pediatru Mihai Stratulat, numărul doi, pe lista PPO, a menționat că formațiunea vine cu un program complet de reformare a sistemului medical din Republica Moldova.

În 2019, Mihai Stratulat a candidat la alegerile parlamentare din partea Partidului Democrat. Înainte să  adere la democrați, Mihai Stratulat a fost și membru al Partidului Comuniștilor.

După ce a fost înfrânt în circumscripția nr. 26 din Chișinău, Stratulat a venit cu un mesaj către mamele, care l-au criticat pentru implicarea sa în politică, prin care le-a cerut acestora să părăsească grupul pe care îl administrează pe Facebook, dacă nu-i acceptă viziunile.

Potrivit portalului Moldova Curată, Mihai Stratulat a fost implicat în acțiuni și evenimente organizate de Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, mai ales în perioada când ministră la Sănătate era colega sa de partid, Ruxanda Glavan.

Mihai Stratulat a devenit cunoscut publicului larg și datorită opiniilor plasate pe rețelele de socializare, în care a criticat evoluția lucrurilor în sistemul de sănătate, mai ales în domeniul sănătății copiilor. Ultima postare, din iulie 2018, a vizat două spitale municipale pe care Stratulat le-a acuzat că ar falsifica și ar majora intenționat numărul copiilor pe care-i tratează de pneumonie pentru a putea obține mai mulți bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), administratoarea Fondului în care se acumulează banii plătiți pentru polița medicală. După aceste acuzații, Stratulat a fost chemat la Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a prezenta dovezi. Șefa Serviciului de Presă al CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat că în baza declarațiilor lui Stratulat a fost deschis un dosar penal, în ianuarie 2019.

Partid cu trei cotizanți

Conform datelor financiare depuse la CEC în data de 14 iunie, formațiunea a primit o infuzie de 50.000 de lei, din care a cheltuit în prima săptămână 45.042 de lei. Suma de 40.000 de lei s-a dus numai pe promovarea în presă a lansării partidului, restul de 5.042 de lei au fost consumați pe servicii bancare. Astfel, la finele primei săptămâni în conturile partidului rămăseseră 4.958 de lei.

Cei 50.000 de lei au venit în contul partidului după cum urmează: Ruslan Codreanu a contribuit cu 20.000 de lei, Mihai Straulat cu 20.000 de lei și Sili Eugenia, care este în același timp și trezorierul partidului cu 10.000 de lei.

Toți banii au fost depuși pe 10 iunie, cu o zi înainte de lansarea oficială a partidului.
 

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

 

 

 

Anticoruptie.md
30/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii