Profil electoral: Partidul Regiunilor 

Anticoruptie.md
09/07/2021
Foto: Partidul Regiunilor via Facebook

Partidul Regiunilor ocupă poziția a 18-a în lista electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Formațiunea există de zece ani pe arena politică, fiind fondată în 2011 la inițiativa fostului bașcan al UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal. Din 2016 conducător al formațiunii este Alexandr Kalinin, președinte al unui ONG al migranților moldoveni în Rusia.

Formațiunea se declară de stânga și militează pentru reintegrarea țării prin federalizare, oferirea statutului de a doua limbă de stat limbii ruse, păstrarea neutralității. Printre obiectivele declarate este obținerea unei reprezentări mai bune în administrație a minorităților naționale. În domeniul politicii externe, pledează pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică, apropierea de Turcia, cu Uniunea Europeană urmând a fi dezvoltate relații pragmatice, fără integrare în această comunitate.

Partidul Regiunilor nu participă activ în viaţa politică, la startul actualei campaniei electorale pagina web nu fusese actualizată de la precedentele alegeri parlamentare. Cel mai bun scor obținut a fost în 2014, când a format un bloc electoral cu Partidul Social Democrat, acumulând 3,45%.

Actualul lider al Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, în 2016 a atras atenția opiniei publice când i-a cerut lui Vladimir Putin să „salveze de la dispariție poporul moldovenesc”, care ar fi, după părerea lui, „ultimul popor slav”. La alegerile din urmă cu doi ani, el insista pe ideea că formațiunea pe care o conduce ar fi singura care reprezintă diaspora din Rusia.

De la începutul actualei campanii Partidul Regiunilor a depus la Comisia Electorală Centrală doar raportul financiar pentru prima săptămână de campanie. Partidul indica, la 2 iulie, un buget de 28.000 lei, 8.000 dintre aceștia fiind resurse proprii, iar restul banilor provin din donația unei simpatizante.

Aproape 18.500 lei au fost cheltuiți pentru campania electorală. Cei mai mulți bani, 17.000 lei, au fost achitați pentru materialele promoționale. Partidul a mai raportat 1.200 lei pentru închirierea spațiilor pentru întruniri și evenimente electorale. La rubrica donatori, Partidul Regiunilor indică o singură donație de 20.000 de lei de la o farmacistă. 

În actuala campanie au ieșit în evidență după ce au organizat un protest în fața Guvernului, declarând greva foamei în semn de susținere față de angajații de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei (CFM), care de mai bine de jumătate de an nu și-au primit salariile. 

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

 

Anticoruptie.md
09/07/2021Become a Patron!

Comentarii