Profil electoral: Partidul Verde Ecologist

Anticoruptie.md
01/07/2021
PVE via Facebook

Partidul Verde Ecologist este pe arena politică din R. Moldova începând cu anul 1992, fără a avea o activitate publică permanentă. La scrutinele parlamentare la care a participat de sine stătător a acumulat sub un procent din sufragii. Cel mai bun rezultat l-a obținut în 1998, în componența „Convenției Democrate din Moldova”, când a acces în parlament cu doi deputați. În 2012 a fost aprobată unanim noua denumire, până atunci partidul era Partidul Ecologist Alianţa verde din Moldova. Din anul 2008 Partidul devine membru cu drepturi depline al Partidului Verde European (European Greens). În 1992 a fost ales conducător Gheorghe Malarciuc, iar în 2012 este votat un alt conducător, Anatolie Prohnițchi. În prezent, Vitalie Marinuța este președintele PVE.

Pentrul anul 2019, partidul a raportat puțin peste 69.000 lei. În raportul de finanțare prezentat la CEC la data de 11 iunie 2021, PVE a raportat zero lei.

 În alegerile parlamentare anticipate din 2021 cap de listă este Olga Afanas, traducătoare și psihologă. În declarația de avere aceasta indică un venit de 24.000 lei de la Aryadna  Cons SRL, firmă ce-i aparține, și prestează servicii de traduceri, redactare și instruire. Afanas a mai trecut în declarație suma de 48.000 lei obținută de la CNAS.  Candidata PVE raportează un apartament, cu suprafața de puțin peste 40 de m2, obținut în urma unul contract de vânzare-cumpărare din 2018. Valoarea bunului este de 540.000 lei. Afanas nu indică automobil și nici donații în declarație.

Numărul doi pe listă este activistul civic Oleg Brega. Acesta a participat și la alte scrutine locale sau naționale în calitate de candidat independent, dar nu a reușit să treacă pragul de 2% stabilit pentru candidați independenți. De-a lungul anilor s-a remarcat pentru protestele sale privind dreptul la libere întruniri și liberă expresie fiind unul din fondatorii organizației Hyde Park. De asemenea, a candidat la mai multe scrutine pentru a-și promova ideile și viziunile.

Pe 3 noiembrie 2014, Oleg Brega a fost înregistrat în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova, fiind cel de-al 21-lea concurent înscris la scrutin. Nu a depăsit pragul electoral de 2% stabilit pentru un candidat independent obținând 0.88% din numărul total de voturi, dar stabilind un record pentru un candidat independent cu 14 085 de voturi și depășind alte partide înscrise în cursă.

În 2015 Brega s-a înscris în cursa pentru funcția de primar general al municipiului Chișinăului din partea Partidului „Democrația Acasă”. La alegerile locale din Chișinău din 14 iunie 2015, el a acumulat 1,37% din sufragii.

În 2019 a candidat independent pentru un loc în Parlament din partea Diasporei, circumscripția 50, la Est de Republica Moldova. A ieșit a patrulea din 12 candidați, aproape la egal cu reprezentantul PSRM și candidata PDM.

În 2020 s-a înscris în Partidul Verde din România și a fost ales președinte interimar al filialei sectorului 5 din București.

Liderul Partidulul Verde Ecologist, pe locul VI în lista electorală

Liderul formațiunii – Vtalie Marinuță este abia pe locul 6 în lista electorală propusă de formațiune pentru alegerile anticipate din 11 iulie. Acesta a devenit liderul partidului în ianuarie 2020. Într-o postare pe rețele de socializare, Vitalie Marinuța a scris că va depune „toate eforturile ca Partidul Verde Ecologist să devină o portavoce a cetățenilor Republicii Moldova nu doar în ocrotirea mediului, dar în toate domeniile ce afectează viitorul liber și prosper al oamenilor și meleagului nostru”.

Vitalie Marinuța este fost ministru al Apărării în guvernele Filat 1, Filat 2 și Leancă.  Inițial, el a fost exponent al Partidului Liberal, după care, în urma unui conflict cu Mihai Ghimpu, a pierdut susținerea formațiunii politice conduse de acesta și s-a alăturat Partidului Liberal Reformator, pentru ca mai apoi să adere la Partidul Democrat. Chiar dacă, după alegerile din 2014, a dispărut din spațiul public, cinci ani mai târziu, fostul ministru al Apărării, Pavel Voicu, l-a acuzat de mai multe ilegalități care ar fi avut loc la minister pe durata mandatului lui Marinuța. Acuzațiile au fost însă respinse de fostul șef de la Apărare.

Vitalie Marinuța are studii militare făcute în Republica Moldova, SUA și Federația Rusă și un stagiu în armata SUA. În perioada iulie 1992 - ianuarie 1999, a fost ofițer al Batalionului cu Destinație Specială a Ministerului Apărării din Republica Moldova (comandant de pluton, comandant de companie, șef stat major, locțiitor comandant batalion). Din octombrie 2000 și până în decembrie 2002, este comandantul Batalionului 22 de menținere a păcii din cadrul Ministerului Apărării. Marinuța a activat în cadrul Comandamentul Central al SUA dislocat în statul Florida, unde a condus un grup de experți pe subiectul terorismului prin sinucidere.

La alegerile parlamentare din 2010 a fost inclus cu numărul 23 în lista PL pentru funcția de deputat. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că, în Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2010, Vitalie Marinuța a făcut o donație în mărime de 150 de mii de lei către Partidul Liberal. În aprilie 2013, de rând cu alți 30 de membri ai PL, a anunțat că s-au reunit în Consiliul de Reformare a Partidului Liberal (CRPL), cerând alegerea lui Dorin Chirtoacă în fruntea PL-ului, în locul lui Mihai Ghimpu. Drept urmare, Partidul Liberal și-a retras susținerea politică pentru Marinuța ca ministru al Apărării. Ulterior el și-a anunțat demisia și a devenit membru al noii formațiuni politice, Partidul Liberal Reformator. În vara anului 2014, Marinuța a fost exclus din PLR după ce a venit cu mai multe acuzații la adresa liderilor partidului. În noiembrie 2014, Marinuța a aderat la Partidul Democrat.  La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a candidat la funcția de deputat în circumscripția nr 19, Ivancea, însă a obținut doar 1,69% din numărul total de voturi valabil exprimate, clasându-se pe penultimul loc.

În 2019 fostul ministru al Apărării, Pavel Voicu, a făcut publice, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe ilegalități care ar fi avut loc la minister pe timpul guvernărilor anterior, inclusiv pe durata mandatului lui Vitalie Marinuța. Printre altele, Voicu a menționat că Marinuța și-ar fi făcut cadou sie și altor demnitari mai multe arme, dar și ar fi acordat ilegal grade militare. În același timp, potrivit ministrului, Marinuță ar fi coordonat o schemă prin intermediul Aeroportului Internațional Mărculești. „Peste 40 de tone de muniții au fost vândute prin Aeroportul Mărculești. Muniția era transmisă în dotare la aeroport, ca mai apoi să se vândă. Bine că s-a implicat SIS, dar erau pregătite încă 100 de tone spre vânzare. S-a stabilit că munițiile au ajuns în Armenia”, a precizat oficialul.

Vitalie Marinuța a respins acuzațiile lansate de Pavel Voicu. Referindu-se la acuzațiile privind armele primite drept cadou, Marinuța a precizat că deține un pistol TT, cu numele său inscripționat, ca recunoștință din partea Armatei Naționale pentru eforturile sale aduse modernizării Armatei Naționale. Această armă, a precizat fostul ministrul, a fost inclusă în declarația sa de avere. În cazul acordării gradelor militare, generalul de brigadă a precizat că a acordat în perioada mandatului său până la 500 de avansări, dar susține că le-a oferit legal. Referitor la acuzațiile că ar fi vândut ilegal armament, Marinuța a subliniat că oamenii legii ar fi verificat tranzacțiile și nu ar fi depistat încălcări. „Tehnica militară vândută era pusă în lista de comercializare de Parlamentul R. Moldova. Procuratura Generală a cercetat de două ori cauza și a decis că totul a fost legal”, a precizat Marinuța.

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

Anticoruptie.md
01/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii